08.07
2020

Loodst ‘Capacity Building’ ook uw onderneming door de crisis?

Tijdens een crisis veranderen de businessprioriteiten. Sommige doelen worden on hold gezet, andere vooruitgeschoven. Als we één ding merken, is het dat de snelheid en intensiteit van de vele veranderingen alleen maar toeneemt. Kijk bijvoorbeeld naar de opmars van thuiswerk sinds de COVID 19-crisis. Leren en ontwikkelen krijgt bijgevolg een steeds prominentere rol in ondernemingen. Bedrijven die hier bewust op inzetten, bouwen een voorsprong uit ten opzichte van ondernemingen in dezelfde sector.

De beste leiders hebben zich voorbereid op een crisis als deze door gaandeweg hun capaciteiten te versterken en verder uit te bouwen én ze moedigen hun team aan om hetzelfde te doen. Dit wordt ook wel “Capacity Building” genoemd. Dit betekent concreet dat men op zoek gaat naar vaardigheden en capaciteiten om consequent op een hoger niveau te presteren en deze vervolgens (verder) ontwikkelt. Dit kan ook betrekking hebben op het verbeteren van procedures en het veranderen van motivatie- en beloningsstructuren.

Capacity Building heeft heel wat voordelen:

 • Het moedigt medewerkers aan om zelf actie te ondernemen wanneer ze uitdagingen tegenkomen.
 • Het bevordert ownership en empowerment waardoor medewerkers sneller aangeven wat ze nodig hebben om hun werk (nog) beter te doen, de organisatie stabiel te houden en zelfs naar een hoger niveau te tillen.
 • Het versterkt het zelfvertrouwen, de vaardigheden, kennis en middelen wat op zijn beurt een positief effect kan hebben op de nabije omgeving. Denk aan klanten, partners, andere interne teams, …
 • Het doet teams beter, effectiever en respectvoller samenwerken.

Hoe zet ik mijn eerste stappen in Capacity Building?


Capaciteit 1: Ik maak helder wat belangrijk is
Stel de juiste doelen en formuleer uw kernwaarden. Maak uw focus zichtbaar en teken de lijnen uit richting uw doel. Langetermijndoelen ontleden in kleinere kortetermijndoelen én deze verduidelijken aan het team houdt u gefocust in deze uitdagende tijden.


Capaciteit 2: Ik leer continu
Versterk dagelijks uw vermogen (en dat van uw medewerkers) om te denken, leren, plannen en actie te ondernemen. Op deze manier zal u meer gedaan krijgen en sneller beslissingen nemen in situaties waarin snel in actie komen het verschil maakt. Volg opleidingen, deel wat werkt voor u en wat niet en leer van anderen. Durf ook te erkennen wat u nog niet weet en doe hiervoor beroep op experts. Bv. als u een restaurant runt, moet u snel leren hoe u een effectieve bezorgservice kunt runnen. Als u in de detailhandel zit, moet u leren hoe u uw online services kunt opbouwen.


Capaciteit 3: Ik voel me fysiek sterk
Als mensen bang zijn of zich onzeker voelen, is het cruciaal dat ze u als leider sterk en onverstoorbaar zien. Als uw fysiek en mentaal uithoudingsvermogen niet hoog genoeg is, zullen uw mensen dit merken en kunnen ze het vertrouwen verliezen. Dat betekent dat u moet weten hoe u tijd kunt vrijmaken om te resetten en uit te rusten, inclusief naar buiten gaan, geplande pauzes nemen, dutten wanneer u uitgeput bent en loskomen van uw technologie wanneer u zich klaarmaakt om te gaan slapen.

Capaciteit 4: Ik ben veerkrachtig
De ondernemers die nu uitblinken, zijn degenen die vastbesloten zijn te controleren wat ze kunnen en zich concentreren op degenen die van hen afhankelijk zijn, in plaats van te handelen vanuit angst. Het komt erop aan emotioneel veerkrachtig te blijven tijdens de meest uitdagende situaties die u in uw leven tegenkomt.

Samengevat: Capacity Building gaat niet zozeer over méér doen, maar over het meer doen van de juiste dingen.

Hoe kan CLB Academy u helpen met Capacity Building?

 • groot aanbod open opleidingen;
 • opleidingen op maat van uw onderneming;
 • webinars voor snel en plaatsonafhankelijk leren;
 • e-learning voor tijds- en plaatsonafhankelijk leren;
 • erkend partner van heel wat subsidiekanalen en sectorfondsen waardoor u kan rekenen op mooie kortingen bij het
  volgen van een opleiding.

Bovendien denken we graag vrijblijvend mee over al uw vragen met betrekking tot leren en ontwikkelen!

Geïnspireerd op het boek Elevate van Robert Glazer.

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085
3570 Alken
011 31 23 41
011 31 45 67
Volg ons op