Welzijn op het werk

UPDATE 11/05/2020

Wij hechten veel waarde aan welzijn op het werk, ook in deze Corona tijden. CLB Externe Preventie biedt u alvast enkele richtlijnen en tips aan voor onderstaande thema's:

 

Psychosociaal welzijn in Corona tijden

Via deze weg willen we u als CLB Group, CLB Externe Preventie en als afdeling psychosociale aspecten een hart onder de riem steken tijdens deze moeilijke periode. Doorheen deze Coronacrisis kan het zijn dat u geconfronteerd wordt met allerlei vragen van bezorgde medewerkers. Of dat u zich zelf als medewerker niet meer goed voelt in uw vel op het werk. Heeft u vragen hierover, dan staan we uiteraard klaar om u bij te staan! 

 • Als u zelf nood heeft aan een gesprek, kan u steeds bij ons aan bellen. 
 • Als u merkt dat collega’s er maar bedrukt en bezorgd bijlopen, kan u hen ook steeds doorverwijzen naar onze afdeling psychosociale aspecten.

Neem zeker een kijkje op onze FAQ-pagina's voor antwoorden op veel voorkomende vragen:

FAQ's voor werknemers >>

FAQ's voor werkgevers en leidinggevenden >>

 


We willen hieronder alvast enkele tips meegeven om deze periode door te komen.


Praat erover
Niets is zo belangrijk dan u gesteund voelen in deze periode. Voelt u zich alleen of heeft u een aantal zorgen die u wilt delen? Neem dan contact op met iemand waar u op kan terugvallen. Dit kunnen familie, vrienden en collega’s zijn, maar zeker ook ons team van preventieadviseurs psychosociale aspecten. Samen deze periode aanpakken, maakt het dragelijker voor iedereen.

Blijf fris en fit in uw hoofd
Social distancing maakt dat we ons dagdagelijkse leven even on hold dienen te zetten. Desondanks blijft het belangrijk om een gezond evenwicht te behouden tussen werken en de nodige ontspanning. Bouw daarom op tijd de nodige pauzes in. Probeer hierin wat alternatieven uit: ga wat vaker wandelen (maar behoud voldoende afstand), speel een gezelschapspelletje met uw kinderen, doe aan gymnastiek of yoga bij uw thuis in de woonkamer, organiseer een skype lunch of koffiepauze met uw collega’s… Enkele tips om fit in uw hoofd te blijven kan u altijd terugvinden op www.fitinjehoofd.be

Bijkomend is het belangrijk om waar het kan wel nog uw vaste routines in te bouwen: sta bv. steeds op hetzelfde tijdstip op, start met werken op het zelfde uur als u dat zou doen op kantoor… Maak een planning op zodat dit voor iedereen binnen uw gezin zichtbaar is. Werken met kinderen is immers een extra uitdaging. Op de website van de Hogeschool UCLL vindt u enkele praktische tips: thuiswerken met kinderen: hoe pakt u dat aan?

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een aangename ergonomische inrichting van de werkplek. Dit draagt eveneens bij tot uw mentale fitheid. Hieronder vindt u meer informatie over ergonomie en thuiswerk, opgesteld door onze eigen ergonomen. Ook investeren in uw gezondheid is nu misschien een grotere uitdaging. Lees in onderstaand artikel hoe u hierin kan investeren.

Houd het rustig
Al is het veel makkelijker gezegd dan gedaan. Tracht foutieve informatie zoveel mogelijk te vermijden. We gebruiken momenteel meer sociale media, maar leg op tijd en stond die gsm en laptop even weg. Schakel de televisie uit en neem een moment voor uzelf. Ontspanning is voor ieder van ons verschillend. Bouw dit elke dag voor uzelf in, zelfs al zijn dit maar 10 minuten per dag. Er zijn tal van manieren om u te ontspannen. Uit onderzoek blijkt dat relaxatie hierbij kan helpen. Enkele oefeningen hierover kan u hier terugvinden


Zorg voor elkaar
Samenhorigheid en verbondenheid zorgen dat de negatieve impact van dergelijke stressvolle situaties zoals we nu tegen komen beperkt blijft. Blijf zoveel mogelijk thuis maar houd wel contact met elkaar via allerlei digitale kanalen. Hulp nodig? Aarzel dan ook niet om een oproep te doen in uw omgeving.


Hulp nodig van onze afdeling psychosociale aspecten?
We zijn steeds bereikbaar voor u via mail, telefoon en andere media. U kan vragen of bezorgdheden richten aan uw vaste preventieadviseur psychosociale aspecten van CLB Externe Preventie. Als er geen vast preventieadviseur werd aangesteld kan u contact opnemen via het algemeen telefoonnummer 011 30 00 28 of via ons algemeen e-mailadres psycho@clbgroup.be. Er is elke weekdag permanentie tussen 8u en 16u30 voorzien.


Algemene informatie vindt u terug op onze website

 

We delen ook graag enkele praktische tips met u gericht op het thema psychosociaal welzijn in Corona-tijden:

                        

 

Verder verwijzen we ook graag naar de website van het Rode Kruis met zes belangrijke tips gerelateerd aan Corona en stress: https://www.rodekruis.be/nieuws-kalender/nieuws/omgaan-met-stress-in-tijden-van-corona/ en de officiële website i.v.m. Corona voor België: https://www.coronaviruscovid19.be/
U kan ook steeds terecht met al uw vragen op het algemene informatienummer van FOD Volksgezondheid (0800 14689) voor algemene en praktische vragen of bij Tele-Onthaal acute opvanggesprekken (nummer 106 voor volwassenen) en Awel (nummer 102 voor jongeren en kinderen).

Zorg goed voor uzelf en voor elkaar. We hopen u snel weer in real life terug te zien.

Veel goede moed,
Namens CLB Group, CLB Externe Preventie & onze afdeling psychosociale aspecten in het bijzonder.

 


Telewerk? Schenk aandacht aan ergonomie!

 Het Corona virus heeft niet alleen een directe impact op onze gezondheid maar heeft ook een invloed op hoe we nu dagelijks aan de slag gaan. Telewerk wordt even de nieuwe norm. 

Hoewel telewerken de laatste jaren meer ingeburgerd raakte, is het nog niet voor elke bediende dagelijkse kost.

Het team Ergonomie reikt alvast enkele handvaten aan om u en uw werknemers te ondersteunen.

 • Welke hulpmiddelen kan ik mijn werknemers momenteel het best aanbieden om ze comfortabel en efficiënt thuis te laten werken?
 • Heeft u uzelf geïnstalleerd, maar wenst u meer tips van een adviseur ergonomie? Wij nemen graag contact met u op om uw thuiswerkplek te verbeteren via video gesprek.
 • Heeft u nog andere vragen in verband met telewerk, aarzel niet om ons te contacteren.
 • Wat nu juist een correcte werkhouding is vindt u terug in de brochure van VerV over telewerken. In tien stappen begeleiden ze u naar een goede werkplek.

                       

 

 • Wees creatief en ga aan de slag met wat u in huis kan vinden om comfortabel en ontspannen te zitten. Denk daarbij aan schoendozen om uw scherm te verhogen of uw voeten te ondersteunen, een kussen om de holte in uw onderrug bijkomend te ondersteunen…

Hieronder een glimp van hoe onze medewerkers van het team ergonomie hun werkplek thuis inrichten.

Acht uur lang zitten is niet goed voor uw lichaam noch voor de geest, varieer daarom uw houding en omgeving. Ga eens aan de keukentafel zitten of staan, maak een korte wandeling met of zonder kids en sta zeker elk half uur een keertje recht om ofwel te telefoneren, een plaspauze in te lassen, water te halen of om gewoon even de benen te strekken.

Maak afspraken met uw partner, huisgenoten, kinderen… omtrent werk- en vrije tijd om zo een ritme te behouden en productief te blijven. Even tijd maken om een gezonde snack klaar te maken is zeker geen overbodige luxe. Houd uzelf fit en gezond!

Hierbij alvast enkele creatieve oplossingen om van werkhoudingen te wisselen:

  De kinderstoel als stabureau                        De gymbal als zitbal

 

Neem zeker de tijd om uw thuis werkplek goed in te stellen zodat u ook deze periode zo ergonomisch mogelijk aan de slag blijft!


De belangrijke rol van slaap 

Ook slaap kan een enorme invloed hebben op uw functioneren, ritme, humeur… Daarom geven wij u graag een aantal tips om uw nachtrust te verzekeren en fris te blijven!

 • Probeer zoveel mogelijk op een vast tijdstip op te staan, ook op uw vrije dag. Vooral als u reeds slaapklachten heeft houdt u zich best aan een vast tijdstip van opstaan. 
 • Ga onder de middag en tijdens pauzes naar buiten (nu even niet in groep). Zonlicht heeft een krachtig positieve werking: zowel op ons gemoed, op onze concentratie, maar ook op onze slaap. Onze slaap wordt o.a. geregeld door de biologische klok, en die is zeer gevoelig voor licht.
 • Beweeg! In combinatie met zonlicht vergroot dit de kans op een diepere slaap gedurende de volgende nacht. 15 à 30 minuten buiten wandelen is reeds voldoende om uw biologische klok gelijk te zetten met de buitenwereld. Uiteraard is meer bewegen nog beter: ga elk half uur even weg van uw stoel, stap even rond en beweeg. Bewegen (en sporten) heeft een impact op zowel uw fysieke als mentale gezondheid!
 • Aan de thuiswerkers: zorg voor voldoende licht aan uw bureau! Te weinig licht maakt slaperig en vermindert de concentratie. Indien mogelijk: plaats uw bureau in de buurt van het raam (vermijd hierbij lichtinval op uw scherm).
 • Zorg voor een goede dagafbouw, ongeveer 2 uur voor u naar bed gaat. Wat geeft u rust, wat ontspant u?  
 • Vermijd multimedia voor het slapengaan: de lichtbron is te dicht bij de ogen, maar het zorgt ook voor een actief brein en kan u verhinderen om snel in te slapen en goed door te slapen.  
 • Vermijd in slaap vallen voor TV, geef niet te snel toe aan de eerste ‘klopjes’.
 • Ga pas slapen als u echt slaperig bent, probeer te vermijden dat u wakker in bed ligt en dat uw gedachten met u aan de haal gaan.
 • Het is niet erg als u eens een slechte nacht hebt gehad, de volgende nacht neemt uw lichaam wat het nodig heeft.

Zorg goed voor uzelf en voor uw dierbaren. Ook al is het nieuws de laatste tijd niet zo positief, blijf genieten van de kleine dingen!


 

 Verlies ook uw fysieke gezondheid niet uit het oog!

Een goede gezondheid en een gezonde levensstijl zijn belangrijk voor een natuurlijke weerstand. Om dat te bereiken is het belangrijk om een gezonde levensstijl na te streven. Deze vijf tips om gezond en gevarieerd te eten en drinken, zonder het gebruik van voedingssupplementen, kunnen u hierbij helpen. Verder is het ook belangrijk om te blijven bewegen, in de buitenlucht, thuis of in de omgeving van uw woonst.

Volkoren graanproducten

WAT

Volkoren graanproducten hebben we nodig tijdens elke maaltijd. Zij bevatten de meeste voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen en vezels. Het zijn producten waarvan de volledige graankorrel met zemel, kiem en meelkern intact is gebleven.

WAAROM

Volkoren graanproducten bevatten meervoudige koolhydraten. Deze worden traag afgebroken en opgenomen in het bloed, wat u langer energie geeft en een verzadigd gevoel.

WELKE

Volkoren brood, bruin brood, rogge brood, voltarwebrood, volkoren crackers, havermout, gekookte aardappelen, volkoren pasta, volkoren rijst, quinoa… Liefst 125 gram per dag!

 

Fruit en groenten

WAT

Geef de voorkeur aan vers of ingevroren fruit, fruit in blik op eigen sap of diepvries fruit. Voor groenten verdeelt u de dagelijkse hoeveelheid over verschillende maaltijden zoals de lunch en de warme maaltijd. Geef de voorkeur aan verse, niet-bereide ingevroren groenten of gevriesdroogde groenten.

WAAROM

Groenten en fruit zijn een bron van vitaminen, mineralen en vezels. Als u elke dag een stuk fruit, liefst twee stukken, en zeker een half bord groenten bij de warme maaltijd eet, heeft voldoende en de juiste voedingsstoffen binnen. U heeft dan geen extra supplementen of vitaminepreparaten nodig.

WELKE

Kies voor seizoensproducten zoals, bloemkool, knolselderij, pastinaak, prei, raap, radijs, rode bier, rode kool, veldsla, witloof, appel, rabarber, sinaasappel.

 

Noten en zaden

WAT

Ongezouten noten en zaden in hun pure vorm zijn een prima bron van onverzadigde vetzuren, dat zijn de goede vetzuren, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen.

WAAROM

Noten bevatten veel voedingsstoffen die en positief effect hebben op onze gezondheid. Ze zijn ideaal als tussendoortje, maar u kan ze ook onder een salade mengen.

WELKE

Hazelnoten, sesamzaad, amandelen, walnoten, lijnzaad, zonnebloemzaad, pompoenzaad, ongezouten pinda’s, ongezouten pistachenoten. Elke dag een handje vol is voldoende.

 

Water

WAT

Water krijgt de voorkeur en is de enige dorstlesser. Dit kan zowel om kraantjeswater of plat of bruiswater gaan.

WAAROM

Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Het is belangrijk om uw lichaam dan ook te voorzien van voldoende vocht, want u verliest ook wat op een dag.

WELKE

Drink volgens uw dorstgevoel 1,5 liter water en vul in beperkte mate aan met koffie of thee. Pimp uw water met wat verse groenten of fruit als u het moeilijk vindt om voldoende water te drinken.

 

Beweging

WAT

Beweging is belangrijk, voor uw eigen gezondheid en voor die van de hulpverleners. Zo blijft u actief en fit, wat ook voordelen heeft voor uw mentale gezondheid.

WAAROM

Probeer elke dag 30 minuten tot 60 minuten te bewegen en het liefst buiten in openlucht. Blijf hiervoor in uw tuin of dichtbij uw woonst. De bewegingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven kan u hierbij helpen. Meer info vindt u op: https://www.gezondleven.be/themas/beweging-sedentair-gedrag/bewegingsdriehoek

TIPS

 1. Sta om de 30 minuten even recht als u thuis werkt. Meer info vind u op: www.wisselwerken.be.
 2. Maak en wandeling in de buurt van uw woonst
 3. Blijf bewegen, in uw huis of in de tuin
 4. Doe een korte workout als pauze. Een High Intensity Interval Training is hier ideaal voor. Houd zeker onze sociale media pagina in het oog voor meer tips rond HIIT.
 5. Neem deel aan Keep Moving en blijf zo op een gezonde manier in beweging. Meer info vind u op: https://www.keepmoving.eu/nl/

 

High Intensity Interval Traing (HIIT)

Blijf in uw kot, maar blijf ook bewegen. Dat zijn de richtlijnen die we nu moeten volgen om de verspreiding van het Coronavirus te beperken. Telewerk is vanaf nu dan ook de norm geworden. We zitten niet meer aan onze bureau op onze vertrouwde werkplek, maar thuis in de living of keuken. Daarom is het belangrijk om ook thuis, tijdens het werk, regelmatig recht te staan en te bewegen. Dit liefst om de 30 minuten. Een HIIT, of beter gezegd High Intensity Interval Training, is de ideale pauze

HIIT is een korte, maar krachtige workout die welgeteld 4 minuten duurt. Download hier onze brochure en ga zelf aan de slag!

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085 - 3570 Alken
011 31 23 41
011 31 45 67
Openingsuren

maandag - donderdag
8u - 12u en 13u - 16u30
vrijdag
8u - 12u en 13u - 15u

CLB Externe Preventie
maandag - vrijdag
8u - 12u en 13u - 16u30