05.05
2021

Goede handhygiëne is belangrijk!

 

5 mei is jaarlijks de internationale dag van de handhygiëne.

Een goede handhygiëne is één van de manieren om de verspreiding van het corona- en andere virussen & bacteriën tegen te gaan.
Maar hoe doe je dit op de juiste manier?
Wat is de meest efficiënte manier?

 

Dit zijn onze 4 gouden 'vuist'regels:

 

 

   Handen wassen of handen ontsmetten?

Het kan beiden: door te wassen met water en zeep en afdrogen met een wegwerp papieren handdoek of door de handen de desinfecteren met alcoholgel. Hoewel het ultieme handritueel het achtereenvolgens wassen én ontsmetten zou zijn, valt de impact op de huidkwaliteit niet te onderschatten. Daarom raden we dit af in situaties waar er geen grote kans op besmetting is.

 

Wassen met water en zeep:

Dit is een zeer efficiënte manier om de handen te reinigen. Let wel: het gaat hier wel degelijk om wassen met water én zeep. In de bestrijding tegen virussen en bacteriën is enkel 'water' niet voldoende. Water is namelijk polair en kan niet doorheen de buitenlaag van het virus (en de huis) dringen. Zepen zijn apolair en hebben deze doordringbare eigenschap wel. Kies je zeep zorgvuldig, bij voorkeur voor hydraterende zeep (vast of vloeibaar).

Afwasmiddel is uit den boze wanneer het gaat om het louter reinigen van de handen ter preventie van het verspreiden van ziektekiemen. Afwasmiddel is specifiek ontworpen voor het ontvetten van materiaal zoals borden en pannen; het maakt je handen droog en kwetsbaar.

Ontsmetten met alcoholgel:

Dit is vooral een snelle manier. Door de apolaire eigenschappen van alcohol vernietigt het de buitenlaag van virussen en bacteriën.  

Alcoholische handgel kan je bijna altijd gebruiken, behalve bij natte handen, zichtbaar vuile of plakkerige handen, na een toiletbezoek en voor contact met voedsel. In deze situaties ga je eerst je handen wassen (en volledig drogen, mocht je toch alcoholische handgel bijkomend willen gebruiken).

 

In beide situaties is het aan te raden om aansluitend een handcrème te gebruiken die de beschermlaag van de opperhuid kan herstellen, de hydratatie kan bevorderen en veroudering tegengaat.

 

   Hoe moet je je handen reinigen/ontsmetten?

Het handritueel, door te wassen of door te ontsmetten, is enkel doeltreffend als het op de juiste manier gebeurt.

Wij geven je alvast enkele tips

 

 

 

   

 

    Wat als ik handschoenen draag?

 

Het dragen van handschoenen is nooit een vervanging van een goede handhygiëne. Het kan wel bijdragen tot extra bescherming, zolang je onderliggende handhygiëne goed gebeurt. Zo dien je voor het aantrekken van je handschoenen je handen te ontsmetten. Wacht totdat je handen droog zijn vooraleer je je handschoenen aantrekt.

Let wel:

  • Gebruik nooit ontsmettingsgel op je handschoen. Dit tast de beschermlaag van je handschoen aan en wordt je bescherming tot het minimum herleid.

Wist je dat het gemakkelijker is je handschoenen aan te doen na het gebruik van handalcohol in plaats van na het wassen van water. De alcohol verdampt immers sneller dan de laatste watermoleculen na het wassen.

 

 

      Kapotte handen: auch!

Bij extreem droge handen, of handen waarvan de opperhuid kloofjes bevat, kan het gebruik van een alcoholische handgel best pijnlijk zijn. De voorkeur zal hier dan uitgaan naar een grondige wasbeurt van de handen.

 

CLB Externe Preventie ondersteunt uw bedrijf op vlak van arbeidshygiëne en andere risicodomeinen. Advies nodig hoe uw bedrijf maximaal kan inzetten op arbeidsveiligheid en arbeidshygiëne. Wij geven u graag advies.

 

 

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085
3570 Alken
011 31 23 41
011 31 45 67
Volg ons op