20.10
2016

Oira: een nieuwe risicoanalysetool voor de horeca

Op 28 september 2016 stelde de FOD WASO (Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg) en het Belgische Focal Point van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) het risicoanalyse-instrument OiRA voor de horecasector voor. Met deze online tool kunnen kleine horecaondernemingen de risico’s inzake welzijn op het werk (o.a. veiligheid en gezondheid) beoordelen.

OiRA staat voor “Online interactive Risk Assessment”. Het gratis softwareprogramma werd ontwikkeld om bedrijven, en in het bijzonder kmo’s, de mogelijkheid te geven om op een eenvoudige en efficiënte manier de risico’s inzake welzijn op het werk te analyseren. Het risicoanalyseproces wordt stap voor stap beschreven. De tool kan ook helpen bij het nemen van beslissingen rond preventieve acties en bij het opstellen van een “op maat gemaakt” actieplan. Momenteel bestaan er Nederlandstalige Oira’s voor de kapperssector, de sector van de houtbewerking, de bouw en nu dus ook voor de horeca.

De OiRA horeca werd ontwikkeld in samenwerking met de horecasector. De tool is dan ook zeer goed aangepast aan de specifieke kenmerken en noden van de sector.Meer informatie kan gevonden worden op de website van Oira (http://www.oiraproject.eu/)

Bron: Website FOD WASO http://www.werk.belgie.be/defaultNews.aspx?id=45243

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder!

Peter Van Nuffel

Commercieel Directeur

Sven Hensen

Directeur Risicobeheer
Contacteer ons
CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085 - 3570 Alken
011 31 23 41
011 31 45 67
Openingsuren

Sociaal Secretariaat
maandag - donderdag: 8u - 12u en 13u - 16u30
vrijdag: 8u - 12u en 13u - 15u

Externe Preventie
maandag - vrijdag: 8u - 12u en 13u - 16u30