25.09
2019

Ook moe gezeten? Doe aan wisselwerken!

Het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Ergonomievereniging (VerV) lanceren een oproep om op 10 oktober om 10 uur te ‘wisselwerken’.

Met wisselwerken bedoelt men het afwisselen tussen zitten en staan tijdens het werk. Dit kan tijdens een vergadering, tijdens de lunchpauze of gewoon achter uw bureau. Af en toe rechtstaand werken vraagt niet veel energie, noch ingrijpende veranderingen. Het brengt echter wel wat voordelen met zich mee. Zo bevordert wat meer rechtstaan bijvoorbeeld de concentratie en het energiepeil.

We zitten gemiddeld 70 procent van onze werktijd, of omgerekend 5,5 uur per dag op een bureaustoel en onderbreken dit slechts vier keer per dag door even recht te staan. Veel te weinig dus.

Vaker de benen strekken en meer bewegen hoeft niet moeilijk te zijn. Daarom lijstten we een aantal tips en tricks op zodat ook u gemakkelijk aan de aanbevolen 10 000 stappen per dag komt:

 (Bron afbeelding: Het Vlaamse Instituut voor Gezond Leven en de Vlaamse Ergonomievereniging (VerV)) 

08.07
2020

Een warme zomer met Corona

Zeggen dat de zomers de laatste jaren warmer worden is een beetje een open deur intrappen. Ieder jaar opnieuw worden wij, als externe preventiedienst, geconfronteerd met vragen over wat we moeten en kunnen doen wanneer de temperatuur weer eens te hoog oploopt. Dit jaar krijgt deze vraag natuurlijk een extra dimensie. Het nog steeds circulerende Covid-19-virus maakt dat adviezen die vorige jaren vanzelfsprekend waren, het dit jaar niet meer zijn. Voornamelijk wat het binnenklimaat betreft zijn er een aantal punten waaraan men aandacht moet besteden.

30.06
2020

Terug aan het werk na een Corona-infectie

Onze arbeidsartsen krijgen vaak de vraag wanneer iemand na een doorgemaakte Covid-19 infectie terug aan het werk mag of kan. Tegelijkertijd wil men vaak weten of men de mensen preventief kan testen.

Zoals altijd, en zeker in dit domein, is het antwoord ook hier niet zwart-wit. Dit is een term die tegenwoordig met de regelmaat van de klok gebruikt wordt, ‘voortschrijdend inzicht’ de standpunten van zowel de medische als die van de politieke wereld regelmatig bijstelt. Wat vandaag nog als waar of als waarschijnlijk wordt aangenomen, blijkt morgen toch niet zo waterdicht te zijn.

13.05
2020

Externe Diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk spelen sleutelrol bij aanpak coronacrisis

Naar aanleiding van de ongerustheid over de hoge besmettingsgraad met covid-19 in de woonzorgcentra worden zorgpersoneel en bewoners op grote schaal getest. Zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië zetten de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk daar mee de schouders onder. En hun constructieve rol in deze coronacrisis zal de komende weken en maanden duidelijk blijken op de werkvloer van elke organisatie. Lees verder >

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder!

Peter Van Nuffel

Commercieel Directeur

Sven Hensen

Directeur Risicobeheer
Contacteer ons
CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085 - 3570 Alken
011 31 23 41
011 31 45 67
Openingsuren

Sociaal Secretariaat
maandag - donderdag: 8u - 12u en 13u - 16u30
vrijdag: 8u - 12u en 13u - 15u

Externe Preventie
maandag - vrijdag: 8u - 12u en 13u - 16u30