29.05
2019

De juiste back-upstrategie

Wanneer u een back-upstrategie bepaalt of uw bedrijfscontinuïteitsplan opstelt, heeft u een goed inzicht nodig in de mate waarin bepaalde toepassingen of data bedrijfskritisch zijn. Natuurlijk speelt het budget ook een grote rol: hoe meer budget er is, hoe beter uw back-upoplossing kan zijn. Welke factoren bepalen nu deze back-upstrategie en uiteindelijk uw bedrijfscontinuïteitsplan?

Recovery Point Objective (RPO)

Met RPO drukt men uit hoeveel data maximaal kwijt mag raken. Concreet betekent dit, hoe vaak u een herstelpunt moet maken. Als u maximaal 2 uur werk kwijt wil zijn, moet u om de 2 uur een back-up maken van uw gegevens. Bent u bereid om een dag data kwijt te raken, dan is 1 back-up per dag voldoende.

Recovery Time Objective (RTO)

Met RTO drukt men uit hoelang het maximaal mag duren om terug te keren naar een situatie waarin u terug productief bent na een probleem. Met andere woorden, hoeveel tijd hebben we nodig om een herstelpunt terug te zetten en verder te werken. Ideaal zou een RTO van nul zijn, maar dat is niet of bijna niet haalbaar voor een volledige infrastructuur. Voor een specifieke bedrijfskritische toepassing zou dat wel kunnen. Vooral bij database- en online toepassingen zijn er oplossingen die problemen naadloos kunnen opvangen.

RPO én RTO nul

Idealiter wil elke onderneming zowel een RPO als RTO van 0. Dat zou kunnen, maar doordat er een flink prijskaartje aan vasthangt en het technisch niet eenvoudig is, is het niet altijd realistisch. Technisch gezien zal een RTO afhangen van de infrastructuur die u gebruikt: een infrastructuur die ontdubbeld is, opgezet is met clusters, enz. zal een RTO van nul kunnen evenaren. De toepassing die getroffen is, is ook een bepalende factor voor de RTO: een server met enkel bestanden terugzetten is per definitie eenvoudig en eenduidig, een enkele databank terugzetten naar een herstelpunt echter is dat niet altijd omdat die bijvoorbeeld gelinkt kan zijn aan andere databanken en er hierdoor gegevenscorruptie kan ontstaan. Daarnaast is er het begrotingstechnische aspect: hoe korter u de nul wil benaderen, hoe duurder de oplossing in zijn geheel zal kosten. De vraag is daarom eerder of het nodig is (of wenselijk) en niet zozeer of een RPO én RTO van nul mogelijk zijn.

De juiste back-upstrategie bepalen

De optimale back-upstrategie (of bedrijfscontinuïteitsplan) bepaalt u door voor elk onderdeel van uw infrastructuur en elke applicatie apart te gaan bepalen hoe bedrijfskritisch ze voor u zijn. Op basis van deze analyse kan u dan de RPO en RTO bepalen. Vervolgens is het zaak om oplossingen te zoeken die aan deze bepalingen voldoen én in uw budgettering passen.

Heeft u graag ondersteuning in het bepalen van uw back-upstrategie? Wenst u graag een voorstel voor een back-upoplossing die voldoet aan uw RPO en RTO? Wenst u graag een controle van uw huidige back-upoplossing? Contacteer ons via salesict@clbgroup.be.

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder!

Edwin Bollen

Zaakvoerder
Contacteer ons

In de kijker

Proximus datacenter CLB ICT & Hosting

 

 

Uw bedrijf beschikt over een drukbezochte website of databaseapplicaties met cruciale gegevens die permanent beschikbaar moeten zijn. U hebt een snelle en gegarandeerde internetverbinding nodig en u wilt uw gegevens optimaal beveiligen. U wilt bovendien dat uw IT-infrastructuur kan mee evolueren met uw bedrijf. Toch wenst u geen grote investeringen te doen in uw IT-infrastructuur en het onderhoud ervan zodat u zich kunt concentreren op uw kernactiviteiten. In dat geval hebt u er alle belang bij uw applicaties onder te brengen bij CLB ICT & Hosting !

Meer info

 

 

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085 - 3570 Alken
011 31 23 41
011 31 45 67
Openingsuren

Sociaal Secretariaat
maandag - donderdag: 8u - 12u en 13u - 16u30
vrijdag: 8u - 12u en 13u - 15u

Externe Preventie
maandag - vrijdag: 8u - 12u en 13u - 16u30