24.01
2020

Actieplan Sociale Fraudebestrijding 2020 voorziet opnieuw flitscontroles

Het Actieplan Sociale Fraudebestrijding 2020 werd op 20 december 2019 goedgekeurd door de Ministerraad. Dit actieplan bevat concrete acties van de regering, de SIOD en de sociale inspectiediensten die samen moeten zorgen voor een versterkte en meer gecoördineerde aanpak tegen frauduleuze mechanismen.

Eén van de 55 acties betreft de flitscontroles.

In 2020 zullen de arrondissementscellen niet alleen onaangekondigde controles uitvoeren, maar zich net zoals in 2018 en 2019 verder toespitsen op flitscontroles in fraudegevoelige sectoren.

Deze flitscontroles worden uitgevoerd door de sociale inspectiediensten, desgevallend bijgestaan door andere inspectiediensten (FOD Mobiliteit, Gewestelijke Inspectiediensten, FOD Financiën,…) en justitie en politie.

Dergelijke flitscontroles hebben voornamelijk een informatief en preventief karakter en worden voorafgaand gepubliceerd op de website van de SIOD en meegedeeld aan de sociale partners.

In 2020 worden de volgende flitscontroles georganiseerd:

  • Schoonmaaksector:                                januari 2020
  • Elektrotechnische- en bouwsector:       maart 2020
  • Horeca:                                                    16 – 22 maart 2020
  • Taxi- en vervoersector:                           mei 2020
  • Land- en tuinbouwsector:                      juli 2020
  • Carwashsector:                                       september 2020
  • Vleessector:                                             november 2020

Opgelet: de voorbije jaren werd steeds een concrete datum geprikt. In 2020 worden de controles echter aangekondigd voor meerdere dagen of zelfs voor een hele maand in de meeste sectoren. De inspecteurs kunnen de desbetreffende sectoren dus de volledige maand viseren.

 

Bron: www.siod.belgie.be/nl/actieplan-2020-publicatie.

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder!

Peter Van Nuffel

Commercieel Directeur
Contacteer ons

In de kijker

Wat is het Groeipakket?

Vanaf 1 januari 2019 introduceert elke regio in België zijn eigen kinderbijslagsysteem met eigen regels én eigen bedragen. In Vlaanderen heet de kinderbijslag voortaan het Groeipakket. Het nieuwe model geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2019. Voor kinderen die werden geboren vóór die datum blijft het oude systeem gelden. Zij ontvangen de gekende bedragen tot ze hun studies beëindigen of tot ze 25 jaar zijn, maar kunnen wel een nieuwe toelage of andere schoolpremie ontvangen.

 

De belangrijkste veranderingen

  • Met het Groeipakket krijg je een vast bedrag per kind en kun je aanspraak maken op extra toelagen.
  • Je kiest voortaan zelf welke partij je kinderbijslag uitbetaalt.
  • Let op: voor kinderen die wonen in Brussel, Wallonië en de Duitstalige gemeenschap geldt er een aparte regeling.

 

Maak kennis met Parentia

CLB Group werkt samen met het kinderbijslagfonds Parentia (vroeger Mensura), dat maandelijks zorgt voor de betaling van de kinderbijslag van de gezinnen die via CLB Group aangesloten zijn. Om in te spelen op de overgang naar de nieuwe kinderbijslag bundelen Mensura, Partena en Attentia hun krachten onder de naam Parentia. Samen vormen we het grootste kinderbijslagfonds van België en betalen we de kinderbijslag voor 395.000 gezinnen.

Raadpleeg hun infobrochure:

Bij Parentia zit je goed

Een kind brengt een hele hoop administratie met zich mee, waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom helpt Parentia je bij je gezinsadministratie. Hoe? Door je op de juiste momenten handige informatie aan te reiken voor jouw specifieke situatie. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet, en belangrijker nog: dat je kind niets tekortkomt!

Nog vragen over de nieuwe kinderbijslagregeling? Of benieuwd naar meer tips & tricks? Neem een kijkje op www.parentia.be.

 

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085 - 3570 Alken
011 31 23 41
011 31 45 67
Openingsuren

Sociaal Secretariaat
maandag - donderdag: 8u - 12u en 13u - 16u30
vrijdag: 8u - 12u en 13u - 15u

Externe Preventie
maandag - vrijdag: 8u - 12u en 13u - 16u30