17.02
2022

Coronapremie in elektronische vorm: bijkomende verplichting

 

 

In het kader van de sectorakkoorden 2021-2022 voorzagen heel wat sectoren in de toekenning van een coronapremie in de vorm van consumptiecheques. In verschillende sectorale collectieve arbeidsovereenkomsten betreffende de toekenning van de coronapremie wordt echter niet bepaald in welke vorm de coronapremie kan worden toegekend, namelijk in papieren of elektronische vorm.

Als de vorm van de cheques niet wordt gepreciseerd en u gebruik wenst te maken/ gebruik heeft gemaakt van elektronische consumptiecheques, moet u ofwel een ondernemingscao, ofwel individuele overeenkomsten afsluiten met uw werknemers.

Onder niet gepreciseerd wordt verstaan: de cao’s waar enkel het bedrag wordt vastgesteld én de cao’s waar de vrije keuze wordt gelaten tussen consumptiecheques op papier of in elektronische vorm. U kan hier een overzicht terugvinden van de betrokken sectoren.

Er zijn twee mogelijkheden:

  1. U behoort niet tot één van de betrokken sectoren of u heeft reeds gebruik gemaakt van ons modeldocument tot verhoging van de sectorale coronapremie of u bent niet verplicht om een coronapremie toe te kennen -> u moet niets ondernemen.
  2. U behoort wel tot één van deze sectoren én u heeft nog geen overeenkomst (ondernemings-cao of individuele overeenkomst m.b.t. de toekenning van de coronapremie) gesloten -> u heeft nog tot 31 maart 2022 de tijd om deze overeenkomst met de werknemers af te sluiten.

Gelieve de individuele overeenkomst betreffende de elektronische toekenning van de consumptiecheques hier terug te vinden. U heeft tot 31 maart 2022 de tijd om deze met uw werknemers af te sluiten.


SANCTIE: Indien u deze overeenkomst niet hebt afgesloten, bestaat de kans dat u alsnog RSZ-bijdragen en belastingen zal moeten betalen op de toegekende coronapremies.

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085
3570 Alken
GPS-adres: Stationsstraat 108
011 31 23 41
011 31 45 67
Volg ons op