13.03
2020

Coronavirus: uitbreiding tijdelijke werkloosheid wegens overmacht

 

 

Vele werkgevers worden – rechtstreeks of onrechtstreeks – geconfronteerd met de gevolgen van het uitbreken van COVID-19 of het coronavirus.

Daarom had de RVA al eerder aangekondigd dat de getroffen werknemers in aanmerking komen voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht, zoals bijvoorbeeld in de volgende gevallen:

  • De werknemer is op vakantie of op zakenreis in een door het virus getroffen land en kan aan het einde van zijn verblijf niet naar België terugkeren door bv. een vliegverbod of een quarantainemaatregel;
  • De werknemer wordt na zijn terugkeer uit een getroffen land bij aankomst in België in quarantaine geplaatst;
  • De productie in een bedrijf is stilgevallen omdat ze afhankelijk is van leveranciers uit een getroffen regio.

voor hun arbeiders ook gebruik maken van tijdelijke werkloosheid wegens economische oorzaken.

Bedrijven die hun bedienden tijdelijk werkloos willen stellen wegens economische oorzaken, moeten hiervoor een procedure volgen die enige tijd in beslag neemt. In afwachting van het voltooien van deze procedure, kan de onderneming voor haar bedienden een beroep doen op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

De maatregel was oorspronkelijk van toepassing tot 31 maart 2020, maar wordt nu verlengd tot 30 juni 2020.

De uitkeringen worden ook opgetrokken van 65 naar 70%. Bedoeling is om het inkomensverlies voor de getroffen werknemers te beperken.

Opgelet! Het louter feit dat de werknemer terugkeert uit een getroffen regio of in contact is gekomen met iemand die uit een getroffen zone komt, zonder dat er concrete aanwijzingen zijn van een besmettingsgevaar, kan niet ingeroepen worden om deze werknemer tijdelijk werkloos te stellen wegens overmacht.

Bedrijven die preventieve maatregelen nemen om te voorkomen dat hun werknemers besmet raken door het coronavirus (en die het gevolg zijn van een eenzijdige beslissing van de werkgever of werknemer) kunnen dus geen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht aanvragen. Hier zal op zoek moeten gegaan worden naar andere alternatieven, bv. de invoering van telewerk.

Een werknemer die effectief besmet is met het coronavirus is arbeidsongeschikt en maakt ook geen aanspraak op tijdelijke werkloosheidsuitkeringen.

 

Bron: Persbericht Maggie De Block dd. 6 maart 2020, www.maggiedeblock.be en nieuwsbericht RVA dd. 9 maart 2020, www.rva.be

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder!

Peter Van Nuffel

Commercieel Directeur
Contacteer ons

In de kijker

Wat is het Groeipakket?

Vanaf 1 januari 2019 introduceert elke regio in België zijn eigen kinderbijslagsysteem met eigen regels én eigen bedragen. In Vlaanderen heet de kinderbijslag voortaan het Groeipakket. Het nieuwe model geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2019. Voor kinderen die werden geboren vóór die datum blijft het oude systeem gelden. Zij ontvangen de gekende bedragen tot ze hun studies beëindigen of tot ze 25 jaar zijn, maar kunnen wel een nieuwe toelage of andere schoolpremie ontvangen.

 

De belangrijkste veranderingen

  • Met het Groeipakket krijg je een vast bedrag per kind en kun je aanspraak maken op extra toelagen.
  • Je kiest voortaan zelf welke partij je kinderbijslag uitbetaalt.
  • Let op: voor kinderen die wonen in Brussel, Wallonië en de Duitstalige gemeenschap geldt er een aparte regeling.

 

Maak kennis met Parentia

CLB Group werkt samen met het kinderbijslagfonds Parentia (vroeger Mensura), dat maandelijks zorgt voor de betaling van de kinderbijslag van de gezinnen die via CLB Group aangesloten zijn. Om in te spelen op de overgang naar de nieuwe kinderbijslag bundelen Mensura, Partena en Attentia hun krachten onder de naam Parentia. Samen vormen we het grootste kinderbijslagfonds van België en betalen we de kinderbijslag voor 395.000 gezinnen.

Raadpleeg hun infobrochure:

Bij Parentia zit je goed

Een kind brengt een hele hoop administratie met zich mee, waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom helpt Parentia je bij je gezinsadministratie. Hoe? Door je op de juiste momenten handige informatie aan te reiken voor jouw specifieke situatie. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet, en belangrijker nog: dat je kind niets tekortkomt!

Nog vragen over de nieuwe kinderbijslagregeling? Of benieuwd naar meer tips & tricks? Neem een kijkje op www.parentia.be.

 

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085 - 3570 Alken
011 31 23 41
011 31 45 67
Openingsuren

Sociaal Secretariaat
maandag - donderdag: 8u - 12u en 13u - 16u30
vrijdag: 8u - 12u en 13u - 15u

Externe Preventie
maandag - vrijdag: 8u - 12u en 13u - 16u30