12.05
2017

Detachering naar Frankrijk: nieuwe verplichting voor bouwwerkzaamheden!

Indien u werknemers naar Frankrijk detacheert om daar tijdelijk werkzaamheden uit te voeren, moet u bij de RSZ een A1-formulier aanvragen. Dit formulier attesteert dat de gedetacheerde werknemer voldoet aan de voorwaarden om onderworpen te blijven aan de Belgische sociale zekerheid.

 

In de strijd tegen sociale fraude heeft de Franse overheid een aantal bijkomende verplichtingen opgelegd indien u werknemers detacheert naar Frankrijk: u dient voorafgaand een melding te doen via de website www.sipsi.travail.gouv.fr en u moet een Franse vertegenwoordiger aanduiden die uw contactpersoon is bij de Franse inspectiediensten en die bepaalde documenten van uw werknemers moet kunnen voorleggen bij een controle. 

Sinds 1 januari 2017 geldt er een bijkomende verplichting voor werkgevers die werknemers naar Frankrijk detacheren om er bouwwerkzaamheden uit te voeren: elke gedetacheerde werknemer moet in het bezit zijn van een BTP-kaart (BTP = Bâtiment et Travaux Publics). De kaart kan enkel elektronisch worden aangevraagd via www.cartebtp.fr en kost ongeveer € 10. De aanvraag moet gebeuren vóór de aanvang van de detachering.

De verplichting geldt niet voor architecten, vastgoedexperten, opmeters, coördinatoren inzake veiligheid en gezondheid, bezorgers, werknemers van commerciële diensten, werknemers van ondersteunende diensten en stagiairs op voorwaarde dat hun mentor bij een controle de nodige documenten kan voorleggen die de hoedanigheid van stagiair aantonen.

Indien de werknemer bij een controle geen BTP-kaart kan voorleggen, riskeert de werkgever een boete van € 2.000 per gedetacheerde werknemer (€ 4.000 in geval van herhaling) zonder evenwel € 500.000 te overschrijden.

 

Bron: www.cartebtp.fr.

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder!

Peter Van Nuffel

Commercieel Directeur
Contacteer ons

In de kijker

Mededeling Rijksdienst voor Sociale Zekerheid

Om de beveiliging van de toegang tot onze diensten te versterken, zullen de onlinediensten van de sociale zekerheid vanaf 15 september 2016 niet langer toegankelijk zijn met Internet Explorer 6, 7 en 8 onder Windows XP.

Concreet betekent dit dat, indien u nog Internet Explorer 6, 7 of 8 onder Windows XP gebruikt, u tot woensdag 14 september hebt om een upgrade van uw Internet Explorer te voltooien of een andere browser te installeren.

Vanaf donderdag 15 september worden de versies 6, 7 en 8 van Internet Explorer onder Windows XP niet meer ondersteund.

Indien er vragen zijn, kan u contact opnemen met het Contactcenter van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid via het telefoonnummer 02 511 51 51.

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085 - 3570 Alken
011 31 23 41
011 31 45 67
Openingsuren

Sociaal Secretariaat
maandag - donderdag: 8u - 12u en 13u - 16u30
vrijdag: 8u - 12u en 13u - 15u

Externe Preventie
maandag - vrijdag: 8u - 12u en 12u30 - 16u30