12.05
2017

Detachering naar Frankrijk: nieuwe verplichting voor bouwwerkzaamheden!

Indien u werknemers naar Frankrijk detacheert om daar tijdelijk werkzaamheden uit te voeren, moet u bij de RSZ een A1-formulier aanvragen. Dit formulier attesteert dat de gedetacheerde werknemer voldoet aan de voorwaarden om onderworpen te blijven aan de Belgische sociale zekerheid.

 

In de strijd tegen sociale fraude heeft de Franse overheid een aantal bijkomende verplichtingen opgelegd indien u werknemers detacheert naar Frankrijk: u dient voorafgaand een melding te doen via de website www.sipsi.travail.gouv.fr en u moet een Franse vertegenwoordiger aanduiden die uw contactpersoon is bij de Franse inspectiediensten en die bepaalde documenten van uw werknemers moet kunnen voorleggen bij een controle. 

Sinds 1 januari 2017 geldt er een bijkomende verplichting voor werkgevers die werknemers naar Frankrijk detacheren om er bouwwerkzaamheden uit te voeren: elke gedetacheerde werknemer moet in het bezit zijn van een BTP-kaart (BTP = Bâtiment et Travaux Publics). De kaart kan enkel elektronisch worden aangevraagd via www.cartebtp.fr en kost ongeveer € 10. De aanvraag moet gebeuren vóór de aanvang van de detachering.

De verplichting geldt niet voor architecten, vastgoedexperten, opmeters, coördinatoren inzake veiligheid en gezondheid, bezorgers, werknemers van commerciële diensten, werknemers van ondersteunende diensten en stagiairs op voorwaarde dat hun mentor bij een controle de nodige documenten kan voorleggen die de hoedanigheid van stagiair aantonen.

Indien de werknemer bij een controle geen BTP-kaart kan voorleggen, riskeert de werkgever een boete van € 2.000 per gedetacheerde werknemer (€ 4.000 in geval van herhaling) zonder evenwel € 500.000 te overschrijden.

 

Bron: www.cartebtp.fr.

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder!

Peter Van Nuffel

Commercieel Directeur
Contacteer ons

In de kijker

Wat is het Groeipakket?

Vanaf 1 januari 2019 introduceert elke regio in België zijn eigen kinderbijslagsysteem met eigen regels én eigen bedragen. In Vlaanderen heet de kinderbijslag voortaan het Groeipakket. Het nieuwe model geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2019. Voor kinderen die werden geboren vóór die datum blijft het oude systeem gelden. Zij ontvangen de gekende bedragen tot ze hun studies beëindigen of tot ze 25 jaar zijn, maar kunnen wel een nieuwe toelage of andere schoolpremie ontvangen.

 

De belangrijkste veranderingen

  • Met het Groeipakket krijg je een vast bedrag per kind en kun je aanspraak maken op extra toelagen.
  • Je kiest voortaan zelf welke partij je kinderbijslag uitbetaalt.
  • Let op: voor kinderen die wonen in Brussel, Wallonië en de Duitstalige gemeenschap geldt er een aparte regeling.

 

Maak kennis met Parentia

CLB Group werkt samen met het kinderbijslagfonds Parentia (vroeger Mensura), dat maandelijks zorgt voor de betaling van de kinderbijslag van de gezinnen die via CLB Group aangesloten zijn. Om in te spelen op de overgang naar de nieuwe kinderbijslag bundelen Mensura, Partena en Attentia hun krachten onder de naam Parentia. Samen vormen we het grootste kinderbijslagfonds van België en betalen we de kinderbijslag voor 395.000 gezinnen.

Raadpleeg hun infobrochure:

Bij Parentia zit je goed

Een kind brengt een hele hoop administratie met zich mee, waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom helpt Parentia je bij je gezinsadministratie. Hoe? Door je op de juiste momenten handige informatie aan te reiken voor jouw specifieke situatie. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet, en belangrijker nog: dat je kind niets tekortkomt!

Nog vragen over de nieuwe kinderbijslagregeling? Of benieuwd naar meer tips & tricks? Neem een kijkje op www.parentia.be.

 

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085 - 3570 Alken
011 31 23 41
011 31 45 67
Openingsuren

Sociaal Secretariaat
maandag - donderdag: 8u - 12u en 13u - 16u30
vrijdag: 8u - 12u en 13u - 15u

Externe Preventie
maandag - vrijdag: 8u - 12u en 13u - 16u30