21.04
2017

Extra bijdrage bij overmatig gebruik van economische werkloosheid

Ondernemingen die overmatig gebruik maken van tijdelijke werkloosheid om economische redenen worden al enkele jaren gesanctioneerd met de betaling van een bijzondere bijdrage wanneer het aantal dagen werkloosheid een bepaalde grens overschrijdt.

Aangezien de berekeningswijze en de frequentie van de inning van deze bijzondere bijdrage sinds het eerste kwartaal van 2017 grondig gewijzigd is, willen wij u de nieuwe berekeningsregels nogmaals in herinnering brengen.

Maakt u veelvuldig gebruik van economische werkloosheid voor uw werknemers, dan doet u er dus goed aan om deze grenzen zelf regelmatig te controleren om te vermijden dat u deze extra bijdrage zal moeten betalen.

 

Voortaan moet u rekening houden met de volgende regels:

  • de berekening en inning van de responsabiliseringsbijdrage gebeurt niet meer via een jaarlijks debetbericht, maar via de gewone kwartaalaangifte;
  • de referteperiode is niet langer het voorgaande kalenderjaar, maar het lopende kwartaal en de 3 voorafgaande kwartalen;
  • om de kwartaalaangifte te berekenen worden alle dagen economische werkloosheid tijdens het aangiftekwartaal in rekening gebracht (tot en met 2016 werden enkel de dagen economische werkloosheid > 110 dagen in rekening gebracht);
  • het dagbedrag van de bijdrage is een vast bedrag in functie van het totaal aantal dagen economische werkloosheid gedurende het aangiftekwartaal en de 3 daaraan voorafgaande kwartalen:

€ 20 voor alle dagen indien totaal tijdens referteperiode > 110 en ≤ 130;

€ 40 voor alle dagen indien totaal tijdens referteperiode > 130 en ≤ 150;

€ 60 voor alle dagen indien totaal tijdens referteperiode > 150 en ≤ 170;

€ 80 voor alle dagen indien totaal tijdens referteperiode > 170 en ≤ 200;

€ 100 voor alle dagen indien totaal tijdens referteperiode > 200.

 

Een praktisch voorbeeld om de nieuwe berekeningswijze te verduidelijken:

  1. aantal dagen economische werkloosheid van een werknemer:

                    02/2016: 55 dagen

                    03/2016: 15 dagen

                    04/2016: 43 dagen

                    01/2017: 35 dagen

           som S van de dagen EW voor de werknemer aangegeven in deze 4 kwartalen = 148 dagen

                               → overschrijding van 110 dagen, dus bijdrage verschuldigd

      2.  148 dagen situeert zich in de tranche > 130 en ≤ 150 dagen

 

      3.  kwartaalbijdrage verschuldigd voor 01/2017: 35 dagen x € 40/dag = € 1.400

 

Opmerking: voor de bouwsector verandert de berekeningswijze van de bijzondere bijdrage bij overmatig gebruik van economische werkloosheid niet! De jaarlijkse berekening voor de bouw zal in 2017 opnieuw in september gebeuren op identieke wijze als de vorige jaren.

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder!

Peter Van Nuffel

Commercieel Directeur
Contacteer ons

In de kijker

Wat is het Groeipakket?

Vanaf 1 januari 2019 introduceert elke regio in België zijn eigen kinderbijslagsysteem met eigen regels én eigen bedragen. In Vlaanderen heet de kinderbijslag voortaan het Groeipakket. Het nieuwe model geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2019. Voor kinderen die werden geboren vóór die datum blijft het oude systeem gelden. Zij ontvangen de gekende bedragen tot ze hun studies beëindigen of tot ze 25 jaar zijn, maar kunnen wel een nieuwe toelage of andere schoolpremie ontvangen.

 

De belangrijkste veranderingen

  • Met het Groeipakket krijg je een vast bedrag per kind en kun je aanspraak maken op extra toelagen.
  • Je kiest voortaan zelf welke partij je kinderbijslag uitbetaalt.
  • Let op: voor kinderen die wonen in Brussel, Wallonië en de Duitstalige gemeenschap geldt er een aparte regeling.

 

Maak kennis met Parentia

CLB Group werkt samen met het kinderbijslagfonds Parentia (vroeger Mensura), dat maandelijks zorgt voor de betaling van de kinderbijslag van de gezinnen die via CLB Group aangesloten zijn. Om in te spelen op de overgang naar de nieuwe kinderbijslag bundelen Mensura, Partena en Attentia hun krachten onder de naam Parentia. Samen vormen we het grootste kinderbijslagfonds van België en betalen we de kinderbijslag voor 395.000 gezinnen.

Raadpleeg hun infobrochure:

Bij Parentia zit je goed

Een kind brengt een hele hoop administratie met zich mee, waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom helpt Parentia je bij je gezinsadministratie. Hoe? Door je op de juiste momenten handige informatie aan te reiken voor jouw specifieke situatie. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet, en belangrijker nog: dat je kind niets tekortkomt!

Nog vragen over de nieuwe kinderbijslagregeling? Of benieuwd naar meer tips & tricks? Neem een kijkje op www.parentia.be.

 

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085 - 3570 Alken
011 31 23 41
011 31 45 67
Openingsuren

Sociaal Secretariaat
maandag - donderdag: 8u - 12u en 13u - 16u30
vrijdag: 8u - 12u en 13u - 15u

Externe Preventie
maandag - vrijdag: 8u - 12u en 13u - 16u30