06.09
2019

Fiscale wijzigingen voor valse plug-in hybrides vanaf 2020

120% - (0,5 x coëfficiënt x CO2-uitstoot in gr/km)Hybride bedrijfswagens die beschouwd worden als een valse plug-in hybride bedrijfswagen worden vanaf 1 januari 2020 minder voordelig voor werkgever en werknemer.

Een plug-in hybride is een hybride voertuig dat enerzijds gebruik maakt van een batterij die herladen kan worden door het voertuig aan te sluiten op een externe energiebron en dit anderzijds combineert met het rijden op een fossiele brandstof.

De elektrische batterij van “valse” plug-in hybrides heeft een te zwakke capaciteit waardoor deze wagens bijna uitsluitend op fossiele brandstof rijden. Hiervoor stoten zij in werkelijkheid meer CO2 uit dan officieel vermeld wordt. Het gaat om de volgende wagens:

  • de elektrische batterij heeft een energiecapaciteit van minder dan 0,5 kWh per 100 kg van het wagengewicht; of
  • de CO2-uitstoot ligt hoger dan 50 gr/km.

Een echte zuivere plug-in hybride beantwoordt immers aan de volgende normen:

  • de elektrische batterij heeft een energiecapaciteit van 0,5 kWh per 100 kg van het wagengewicht, en;
  • de CO2-uitstoot is max. 50 gr/km.

Vanaf inkomstenjaar 2020 zal men maatregelen nemen die van toepassing zijn op de valse plug-in hybrides. De gevolgen zullen voelbaar zijn in de berekening van het belastbaar voordeel van alle aard in hoofde van de werknemer en in de bepaling van de aftrekbaarheid van de autokosten in de vennootschapsbelasting.

De wijzigingen gelden voor wagens die aangekocht, gehuurd of geleased worden vanaf 1 januari 2018.

1. Voordeel alle aard

De CO2-coëfficiënt in de formule voor het berekenen van het voordeel van alle aard zal gebaseerd zijn op de overeenstemmende versie van de wagen op fossiele brandstof in plaats van op basis van de CO2-uitstoot van de plug-in hybride. Indien deze versie niet beschikbaar is, moet de CO2-uitstoot van de hybride wagen met de coëfficiënt 2,5 vermenigvuldigd worden.

2. Vennootschapsbelasting

Aangaande de aftrekbaarheid in de vennootschapsbelasting, wordt vanaf 2020 (aanslagjaar 2021) de link met de CO2-uitstoot versterkt. De aftrekbaarheid wordt vastgesteld op basis van de volgende formule:

 120% - (0,5 x coëfficiënt x CO2-uitstoot in gr/km)

De coëfficiënt in deze formule is gelijk aan:

Brandstof

Coëfficiënt

Diesel

1

Andere (benzine, LPG, biobrandstof, elektrisch)

0,95

Aardgas en < 12 fiscale PK

0,90

 

Het resultaat mag niet lager zijn dan 50% en niet hoger zijn dan 100%. Voor wagens met een CO2-uitstoot vanaf 200 gr/km die erg vervuilend zijn, geldt een aftrek van 40%.

Bij valse plug-in hybrides moet, om het aftrekpercentage te bepalen, rekening gehouden worden met de CO2-uitstoot van de overeenstemmende niet-hybride versie. Indien deze versie niet beschikbaar is, moet de CO2-uitstoot van de hybride wagen met de coëfficiënt 2,5 vermenigvuldigd worden.

 

Bron: Wet van 2 mei 2019 houdende diverse fiscale bepalingen 2019-I, B.S. 15 mei 2019.

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder!

Peter Van Nuffel

Commercieel Directeur
Contacteer ons

In de kijker

Wat is het Groeipakket?

Vanaf 1 januari 2019 introduceert elke regio in België zijn eigen kinderbijslagsysteem met eigen regels én eigen bedragen. In Vlaanderen heet de kinderbijslag voortaan het Groeipakket. Het nieuwe model geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2019. Voor kinderen die werden geboren vóór die datum blijft het oude systeem gelden. Zij ontvangen de gekende bedragen tot ze hun studies beëindigen of tot ze 25 jaar zijn, maar kunnen wel een nieuwe toelage of andere schoolpremie ontvangen.

 

De belangrijkste veranderingen

  • Met het Groeipakket krijg je een vast bedrag per kind en kun je aanspraak maken op extra toelagen.
  • Je kiest voortaan zelf welke partij je kinderbijslag uitbetaalt.
  • Let op: voor kinderen die wonen in Brussel, Wallonië en de Duitstalige gemeenschap geldt er een aparte regeling.

 

Maak kennis met Parentia

CLB Group werkt samen met het kinderbijslagfonds Parentia (vroeger Mensura), dat maandelijks zorgt voor de betaling van de kinderbijslag van de gezinnen die via CLB Group aangesloten zijn. Om in te spelen op de overgang naar de nieuwe kinderbijslag bundelen Mensura, Partena en Attentia hun krachten onder de naam Parentia. Samen vormen we het grootste kinderbijslagfonds van België en betalen we de kinderbijslag voor 395.000 gezinnen.

Raadpleeg hun infobrochure:

Bij Parentia zit je goed

Een kind brengt een hele hoop administratie met zich mee, waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom helpt Parentia je bij je gezinsadministratie. Hoe? Door je op de juiste momenten handige informatie aan te reiken voor jouw specifieke situatie. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet, en belangrijker nog: dat je kind niets tekortkomt!

Nog vragen over de nieuwe kinderbijslagregeling? Of benieuwd naar meer tips & tricks? Neem een kijkje op www.parentia.be.

 

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085 - 3570 Alken
011 31 23 41
011 31 45 67
Openingsuren

Sociaal Secretariaat
maandag - donderdag: 8u - 12u en 13u - 16u30
vrijdag: 8u - 12u en 13u - 15u

Externe Preventie
maandag - vrijdag: 8u - 12u en 13u - 16u30