31.01
2020

Grondwettelijk Hof vernietigt de mobiliteitsvergoeding (cash for car)

Vorige week lieten wij u nog weten hoeveel de indexeringscoëfficiënt bedraagt van de cataloguswaarde waarop de mobiliteitsvergoeding berekend wordt.

Het Grondwettelijk Hof heeft in een arrest van donderdag 23 januari 2020 de wet tot invoering van een mobiliteitsvergoeding vernietigd.

De maatregel van de mobiliteitsvergoeding (cash for car) laat werknemers toe om hun bedrijfswagen in te ruilen voor meer loon met dezelfde fiscale en sociale voordelen als de bedrijfswagen. Dit moet de werknemers aansporen om te kiezen voor meer milieuvriendelijke vervoermiddelen.

De vakbonden ACV en ABVV en drie klimaatorganisaties trokken echter naar het Grondwettelijk Hof om de wet aan te vechten omdat er volgens hen geen aantoonbaar verband was tussen de maatregel en de milieudoelstellingen en omdat de uitwerking ervan discriminerend is ten aanzien van werknemers die geen bedrijfswagen ter beschikking hebben.

De gevolgen van de wet blijven wel gehandhaafd tot nieuwe wetsbepalingen in werking treden uiterlijk op 31 december 2020. Hierdoor kunnen werknemers die er momenteel gebruik van maken nog tot uiterlijk eind 2020 de mobiliteitsvergoeding ontvangen.

 

Bron: Arrest nr. 11/2020 van 23 januari 2020 van het Grondwettelijk Hof tot vernietiging van de wet van 30 maart 2018 betreffende de invoering van een mobiliteitsvergoeding.

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder!

Peter Van Nuffel

Commercieel Directeur
Contacteer ons

In de kijker

Wat is het Groeipakket?

Vanaf 1 januari 2019 introduceert elke regio in België zijn eigen kinderbijslagsysteem met eigen regels én eigen bedragen. In Vlaanderen heet de kinderbijslag voortaan het Groeipakket. Het nieuwe model geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2019. Voor kinderen die werden geboren vóór die datum blijft het oude systeem gelden. Zij ontvangen de gekende bedragen tot ze hun studies beëindigen of tot ze 25 jaar zijn, maar kunnen wel een nieuwe toelage of andere schoolpremie ontvangen.

 

De belangrijkste veranderingen

  • Met het Groeipakket krijg je een vast bedrag per kind en kun je aanspraak maken op extra toelagen.
  • Je kiest voortaan zelf welke partij je kinderbijslag uitbetaalt.
  • Let op: voor kinderen die wonen in Brussel, Wallonië en de Duitstalige gemeenschap geldt er een aparte regeling.

 

Maak kennis met Parentia

CLB Group werkt samen met het kinderbijslagfonds Parentia (vroeger Mensura), dat maandelijks zorgt voor de betaling van de kinderbijslag van de gezinnen die via CLB Group aangesloten zijn. Om in te spelen op de overgang naar de nieuwe kinderbijslag bundelen Mensura, Partena en Attentia hun krachten onder de naam Parentia. Samen vormen we het grootste kinderbijslagfonds van België en betalen we de kinderbijslag voor 395.000 gezinnen.

Raadpleeg hun infobrochure:

Bij Parentia zit je goed

Een kind brengt een hele hoop administratie met zich mee, waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom helpt Parentia je bij je gezinsadministratie. Hoe? Door je op de juiste momenten handige informatie aan te reiken voor jouw specifieke situatie. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet, en belangrijker nog: dat je kind niets tekortkomt!

Nog vragen over de nieuwe kinderbijslagregeling? Of benieuwd naar meer tips & tricks? Neem een kijkje op www.parentia.be.

 

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085 - 3570 Alken
011 31 23 41
011 31 45 67
Openingsuren

maandag - donderdag
8u - 12u en 13u - 16u30
vrijdag
8u - 12u en 13u - 15u

CLB Externe Preventie
maandag - vrijdag
8u - 12u en 13u - 16u30