31.05
2019

Halftijds pensioen komt er (voorlopig) niet

De beleidsbrief van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine van november 2014 voorzag reeds het voornemen om halftijds pensioen in te voeren. Het systeem zou aan werknemers, zelfstandigen en ambtenaren de mogelijkheid geven om halftijds pensioen op te nemen en halftijds verder te werken, met verdere pensioenopbouw. Zo krijgen ze meer keuzevrijheid om het einde van hun loopbaan op maat in te richten.

De federale regering besliste in oktober vorig jaar om het systeem van halftijds pensioen in te voeren.

Aanvankelijk was voorzien dat de eerste aanvragen ingediend konden worden vanaf 1 juli 2019. Omwille van organisatorische redenen werd de maatregel met 3 maanden uitgesteld; daardoor konden aanvragen pas vanaf 1 oktober 2019 worden ingediend en werd 1 april 2020 als nieuwe startdatum vooropgesteld.

Op 24 april 2019 werd het wetsvoorstel echter geblokkeerd en voor advies doorverwezen naar de Raad van State.

Bijgevolg kon het wetsvoorstel niet meer goedgekeurd worden vóór de ontbinding van de Kamer.

Voorlopig komt de nieuwe maatregel er dus niet.

 

Bron: www.bacquelaine.belgium.be, persbericht dd. 24 april 2019.

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder!

Peter Van Nuffel

Commercieel Directeur
Contacteer ons

In de kijker

Wat is het Groeipakket?

Vanaf 1 januari 2019 introduceert elke regio in België zijn eigen kinderbijslagsysteem met eigen regels én eigen bedragen. In Vlaanderen heet de kinderbijslag voortaan het Groeipakket. Het nieuwe model geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2019. Voor kinderen die werden geboren vóór die datum blijft het oude systeem gelden. Zij ontvangen de gekende bedragen tot ze hun studies beëindigen of tot ze 25 jaar zijn, maar kunnen wel een nieuwe toelage of andere schoolpremie ontvangen.

 

De belangrijkste veranderingen

  • Met het Groeipakket krijg je een vast bedrag per kind en kun je aanspraak maken op extra toelagen.
  • Je kiest voortaan zelf welke partij je kinderbijslag uitbetaalt.
  • Let op: voor kinderen die wonen in Brussel, Wallonië en de Duitstalige gemeenschap geldt er een aparte regeling.

 

Maak kennis met Parentia

CLB Group werkt samen met het kinderbijslagfonds Parentia (vroeger Mensura), dat maandelijks zorgt voor de betaling van de kinderbijslag van de gezinnen die via CLB Group aangesloten zijn. Om in te spelen op de overgang naar de nieuwe kinderbijslag bundelen Mensura, Partena en Attentia hun krachten onder de naam Parentia. Samen vormen we het grootste kinderbijslagfonds van België en betalen we de kinderbijslag voor 395.000 gezinnen.

Raadpleeg hun infobrochure:

Bij Parentia zit je goed

Een kind brengt een hele hoop administratie met zich mee, waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom helpt Parentia je bij je gezinsadministratie. Hoe? Door je op de juiste momenten handige informatie aan te reiken voor jouw specifieke situatie. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet, en belangrijker nog: dat je kind niets tekortkomt!

Nog vragen over de nieuwe kinderbijslagregeling? Of benieuwd naar meer tips & tricks? Neem een kijkje op www.parentia.be.

 

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085 - 3570 Alken
011 31 23 41
011 31 45 67
Openingsuren

Sociaal Secretariaat
maandag - donderdag: 8u - 12u en 13u - 16u30
vrijdag: 8u - 12u en 13u - 15u

Externe Preventie
maandag - vrijdag: 8u - 12u en 13u - 16u30