06.09
2019

Hou rekening met de minimumleeftijd bij de tewerkstelling van minderjarige werknemers

Heel wat werkgevers doen geregeld een beroep op studenten, bijvoorbeeld als aanvulling of ondersteuning van hun vaste medewerkers in de drukke periodes. U kan hierbij ook een beroep doen op minderjarige werknemers, al moet u in dat geval wel rekening houden met strikte voorwaarden inzake minimumleeftijd en leerplicht.

In België is het immers verboden om kinderen arbeid te laten verrichten. Dit verbod geldt voor minderjarigen jonger dan 15 jaar of voor minderjarigen die nog onderworpen zijn aan de voltijdse leerplicht. Een leerling is onderworpen aan de voltijdse leerplicht tot de leerling de leeftijd van 15 jaar heeft bereikt én tenminste de eerste 2 leerjaren van het secundair onderwijs met volledig leerplan heeft gevolgd. De voltijds leerplicht stopt in ieder geval wanneer de jongere 16 jaar is.

In welbepaalde gevallen is het mogelijk om een individuele afwijking voor een bepaalde tijd en voor een bepaalde werkzaamheid op dit verbod aan te vragen. Het betreft meer specifiek het laten uitvoeren van werkzaamheden door kinderen:

 • als acteur, figurant, zanger, muzikant of danser aan uitvoeringen van culturele, wetenschappelijke, opvoedkundige of artistieke aard, zoals bijvoorbeeld:
  • toneel, opera, operette, ballet of circus;
  • dans-, muziek- of zangwedstrijden of enige andere podiumwedstrijd of activiteit;
 • als acteur, figurant, zanger, muzikant of model aan beeld- of klankregistraties of rechtstreekse uitzendingen voor radio of televisie, al dan niet voor reclamedoeleinden;
 • als figurant of model aan fotosessies, al dan niet voor reclamedoeleinden;
 • als model of figurant aan modeshows en voorstellingen van collecties klederen.

De goedkeuringsaanvraag moet ten laatste één maand voor de start van de werkzaamheden schriftelijk ingediend worden bij het Centraal Bestuur van de Inspectie van de Sociale Wetten in Brussel.

Wenst u minderjarige werknemers voor u te laten werken, dan dient u dus steeds op voorhand te controleren of de voorwaarden inzake leeftijd en leerplicht vervuld zijn. Zoniet loopt u het risico op een sanctie van niveau 4, dit is het hoogste sanctieniveau in het sociaal strafwetboek.

 

Bron: Artikel 7 van de Arbeidswet van 16 maart 1971.

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder!

Peter Van Nuffel

Commercieel Directeur
Contacteer ons

In de kijker

Wat is het Groeipakket?

Vanaf 1 januari 2019 introduceert elke regio in België zijn eigen kinderbijslagsysteem met eigen regels én eigen bedragen. In Vlaanderen heet de kinderbijslag voortaan het Groeipakket. Het nieuwe model geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2019. Voor kinderen die werden geboren vóór die datum blijft het oude systeem gelden. Zij ontvangen de gekende bedragen tot ze hun studies beëindigen of tot ze 25 jaar zijn, maar kunnen wel een nieuwe toelage of andere schoolpremie ontvangen.

 

De belangrijkste veranderingen

 • Met het Groeipakket krijg je een vast bedrag per kind en kun je aanspraak maken op extra toelagen.
 • Je kiest voortaan zelf welke partij je kinderbijslag uitbetaalt.
 • Let op: voor kinderen die wonen in Brussel, Wallonië en de Duitstalige gemeenschap geldt er een aparte regeling.

 

Maak kennis met Parentia

CLB Group werkt samen met het kinderbijslagfonds Parentia (vroeger Mensura), dat maandelijks zorgt voor de betaling van de kinderbijslag van de gezinnen die via CLB Group aangesloten zijn. Om in te spelen op de overgang naar de nieuwe kinderbijslag bundelen Mensura, Partena en Attentia hun krachten onder de naam Parentia. Samen vormen we het grootste kinderbijslagfonds van België en betalen we de kinderbijslag voor 395.000 gezinnen.

Raadpleeg hun infobrochure:

Bij Parentia zit je goed

Een kind brengt een hele hoop administratie met zich mee, waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom helpt Parentia je bij je gezinsadministratie. Hoe? Door je op de juiste momenten handige informatie aan te reiken voor jouw specifieke situatie. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet, en belangrijker nog: dat je kind niets tekortkomt!

Nog vragen over de nieuwe kinderbijslagregeling? Of benieuwd naar meer tips & tricks? Neem een kijkje op www.parentia.be.

 

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085 - 3570 Alken
011 31 23 41
011 31 45 67
Openingsuren

Sociaal Secretariaat
maandag - donderdag: 8u - 12u en 13u - 16u30
vrijdag: 8u - 12u en 13u - 15u

Externe Preventie
maandag - vrijdag: 8u - 12u en 13u - 16u30