13.03
2016

NAR geeft positief advies over afschaffing 48-urenregel in de uitzendsector

NAR geeft positief advies over afschaffing 48-urenregel in de uitzendsector

In de uitzendsector bestaat momenteel nog de regel dat een arbeidsovereenkomst pas moet ondertekend zijn binnen de 48 uren na de indiensttreding. Omdat dit tot veel misbruiken leidde, bereikten de sociale partners op 23 januari 2012 een akkoord over de afschaffing van de 48-urenregel. De afschaffing kaderde in een groter akkoord omtrent de ‘modernisering van de uitzendarbeid’. De sociale partners waren van mening dat de algemene regel, waarbij een arbeidsovereenkomst moet ondertekend zijn vóór de indiensttreding, ook van toepassing moet zijn in de uitzendsector.

 

Op 23 februari 2016 heeft de NAR geadviseerd dat de 48-urenregel dit jaar nog moet verdwijnen. Als datum van inwerkingtreding wordt 1 oktober 2016 voorgesteld. De NAR raadt wel aan om een periode van 3 maanden, tot 31 december 2016, te voorzien waarin best een gedoogbeleid gevoerd kan worden.

 

Om de afschaffing van de 48-urenregel mogelijk te kunnen maken, stelt de NAR dat dit dient gepaard te gaan met de invoering van een elektronische arbeidsovereenkomst in de uitzendsector waarbij het op allerlei manieren mogelijk moet zijn om de arbeidsovereenkomst te raadplegen en te ondertekenen.

 

Er zou ook een regeling moeten uitgewerkt worden omtrent de vaststelling van het begin van de opdracht van uitzendarbeid door middel van een elektronische mededeling. De NAR denkt hierbij aan twee opties:

 • de toepassing Dimona Mobile die het een werkgever mogelijk maakt zijn werknemers via een smartphone aan de RSZ aan te geven;

 • de toepassing interim@work die, naar het voorbeeld van student@work, de uitzendkrachten zal toelaten de (Dimona-)aangiften die hun werkgevers, de uitzendbureaus, bij de RSZ hebben gedaan online te raadplegen. 

  Ook voor deze wijzigingen raadt de NAR 1 oktober 2016 als ingangsdatum aan.

   

  Bovenstaande adviezen van de NAR dienen door de regering nog omgezet te worden in wetgeving. Van zodra de nodige wetgeving er is, houden wij u hier zeker van op de hoogte.

   

  Bron: Advies nr. 1972 van 23 februari 2016 van de Nationale Arbeidsraad “Uitzendarbeid – Gevolggeving aan advies nr. 1807 van 17 juli 2012 – 48-urenregel”, www.nar.be.

   

   

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder!

Peter Van Nuffel

Commercieel Directeur
Contacteer ons

In de kijker

Wat is het Groeipakket?

Vanaf 1 januari 2019 introduceert elke regio in België zijn eigen kinderbijslagsysteem met eigen regels én eigen bedragen. In Vlaanderen heet de kinderbijslag voortaan het Groeipakket. Het nieuwe model geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2019. Voor kinderen die werden geboren vóór die datum blijft het oude systeem gelden. Zij ontvangen de gekende bedragen tot ze hun studies beëindigen of tot ze 25 jaar zijn, maar kunnen wel een nieuwe toelage of andere schoolpremie ontvangen.

 

De belangrijkste veranderingen

 • Met het Groeipakket krijg je een vast bedrag per kind en kun je aanspraak maken op extra toelagen.
 • Je kiest voortaan zelf welke partij je kinderbijslag uitbetaalt.
 • Let op: voor kinderen die wonen in Brussel, Wallonië en de Duitstalige gemeenschap geldt er een aparte regeling.

 

Maak kennis met Parentia

CLB Group werkt samen met het kinderbijslagfonds Parentia (vroeger Mensura), dat maandelijks zorgt voor de betaling van de kinderbijslag van de gezinnen die via CLB Group aangesloten zijn. Om in te spelen op de overgang naar de nieuwe kinderbijslag bundelen Mensura, Partena en Attentia hun krachten onder de naam Parentia. Samen vormen we het grootste kinderbijslagfonds van België en betalen we de kinderbijslag voor 395.000 gezinnen.

Raadpleeg hun infobrochure:

Bij Parentia zit je goed

Een kind brengt een hele hoop administratie met zich mee, waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom helpt Parentia je bij je gezinsadministratie. Hoe? Door je op de juiste momenten handige informatie aan te reiken voor jouw specifieke situatie. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet, en belangrijker nog: dat je kind niets tekortkomt!

Nog vragen over de nieuwe kinderbijslagregeling? Of benieuwd naar meer tips & tricks? Neem een kijkje op www.parentia.be.

 

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085 - 3570 Alken
011 31 23 41
011 31 45 67
Openingsuren

Sociaal Secretariaat
maandag - donderdag: 8u - 12u en 13u - 16u30
vrijdag: 8u - 12u en 13u - 15u

Externe Preventie
maandag - vrijdag: 8u - 12u en 13u - 16u30