14.02
2020

Nieuwe loongrenzen single permit voor buitenlandse werknemers

Wanneer u als werkgever een buitenlandse werknemer in België in dienst wil nemen, moet er in bepaalde gevallen een single permit of een gecombineerde vergunning aangevraagd worden. Deze verplichting geldt niet voor buitenlandse werknemers die onderdaan zijn van de Europese Unie of van Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland.

Met ingang van 1 januari 2019 werd de procedure grondig gewijzigd en werd dit een gewestelijke bevoegdheid.

Sommige categorieën van werknemers moeten voldoen aan specifieke loongrenzen om in aanmerking te komen voor een single permit. Deze loongrenzen worden vastgelegd per gewest en worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd. De onderstaande bedragen zijn van toepassing vanaf 1 januari 2020:

 

Categorie

Vlaanderen

Wallonië

Brussel

Hooggeschoolde werknemers

 

€ 42.696

€ 42.869

€ 42.869

Leidinggevende werknemers

 

€ 68.314

€ 71.521

€ 71.521

Werknemers met een blauwe kaart

 

€ 51.235

€ 55.431

€ 55.431

Beroepssporters

€ 83.808

€ 84.896

€ 84.896

Artiesten

 

€ 35.104

€ 35.761

€ 35.761

 

In dit kader vragen de sociale partners die vertegenwoordigd zijn in de Nationale Arbeidsraad dat er snel werk gemaakt wordt van de oprichting van een elektronisch platform. Er werd immers vastgesteld dat de procedure voor de aflevering van de nodige documenten aan buitenlandse werknemers aanzienlijk meer tijd in beslag neemt sinds de invoering van de single permit. Door de invoering van een elektronische aanvraagprocedure zullen alle betrokkenen (zowel overheden als werkgevers en werknemers) de procedure snel en gemakkelijker online kunnen starten en verder opvolgen. Daarnaast zal bij een elektronische aanvraagprocedure ook identificatie en veiligheidscontrole mogelijk zijn en zou het elektronisch platform in de toekomst gekoppeld kunnen worden aan de Limosadatabank.

Wij houden u uiteraard verder op de hoogte wanneer de procedure wordt aangepast.

 

Bron: Advies nr. 2.151 van 17 december 2019 van de Nationale Arbeidsraad en Centrale Raad voor het Bedrijfsleven: Single permit: voor een centraal elektronisch platform voor werkgevers en buitenlandse werknemers.

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder!

Peter Van Nuffel

Commercieel Directeur
Contacteer ons

In de kijker

Wat is het Groeipakket?

Vanaf 1 januari 2019 introduceert elke regio in België zijn eigen kinderbijslagsysteem met eigen regels én eigen bedragen. In Vlaanderen heet de kinderbijslag voortaan het Groeipakket. Het nieuwe model geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2019. Voor kinderen die werden geboren vóór die datum blijft het oude systeem gelden. Zij ontvangen de gekende bedragen tot ze hun studies beëindigen of tot ze 25 jaar zijn, maar kunnen wel een nieuwe toelage of andere schoolpremie ontvangen.

 

De belangrijkste veranderingen

  • Met het Groeipakket krijg je een vast bedrag per kind en kun je aanspraak maken op extra toelagen.
  • Je kiest voortaan zelf welke partij je kinderbijslag uitbetaalt.
  • Let op: voor kinderen die wonen in Brussel, Wallonië en de Duitstalige gemeenschap geldt er een aparte regeling.

 

Maak kennis met Parentia

CLB Group werkt samen met het kinderbijslagfonds Parentia (vroeger Mensura), dat maandelijks zorgt voor de betaling van de kinderbijslag van de gezinnen die via CLB Group aangesloten zijn. Om in te spelen op de overgang naar de nieuwe kinderbijslag bundelen Mensura, Partena en Attentia hun krachten onder de naam Parentia. Samen vormen we het grootste kinderbijslagfonds van België en betalen we de kinderbijslag voor 395.000 gezinnen.

Raadpleeg hun infobrochure:

Bij Parentia zit je goed

Een kind brengt een hele hoop administratie met zich mee, waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom helpt Parentia je bij je gezinsadministratie. Hoe? Door je op de juiste momenten handige informatie aan te reiken voor jouw specifieke situatie. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet, en belangrijker nog: dat je kind niets tekortkomt!

Nog vragen over de nieuwe kinderbijslagregeling? Of benieuwd naar meer tips & tricks? Neem een kijkje op www.parentia.be.

 

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085 - 3570 Alken
011 31 23 41
011 31 45 67
Openingsuren

Sociaal Secretariaat
maandag - donderdag: 8u - 12u en 13u - 16u30
vrijdag: 8u - 12u en 13u - 15u

Externe Preventie
maandag - vrijdag: 8u - 12u en 13u - 16u30