02.03
2018

Nieuwe waardering forfaits IT-apparaten sociale zekerheid gepubliceerd

Wanneer een werkgever een pc, laptop, tablet, gsm, smartphone - al dan niet met internetaansluiting of telefoonabonnement - gratis ter beschikking stelt aan een werknemer en deze ook voor privédoeleinden mogen gebruikt worden, ontstaat er een voordeel in natura. Een voordeel in natura is een vorm van loon waar belastingen en sociale zekerheidsbijdragen op verschuldigd zijn.

 

De waardering van het voordeel kan volgens de werkelijke waarde bepaald worden, maar voor sommige voordelen bestaan er ook forfaits. Eind vorig jaar werd er een koninklijk besluit gepubliceerd dat op fiscaal enkele fiscale forfaits aanpaste en ook enkele forfaits toevoegde voor wat betreft het ter beschikking stellen van IT-apparaten. Er werd reeds aangekondigd dat de RSZ dezelfde regeling zou volgen. Op 27 februari is het koninklijk besluit hieromtrent in het Belgisch Staatsblad verschenen. Vanaf 1 januari 2018 zullen deze nieuwe forfaits dus hetzelfde zijn voor zowel de fiscus als de RSZ.

 

Dit geeft het volgende resultaat:

 

Maandelijks forfait vanaf 1 januari 2018

PC en/of laptop

€ 6 (per toestel)

Tablet, GSM en smartphone

€ 3 (per toestel)

Gratis internet

€ 5 (éénmaal)

Telefoonabonnement

€ 4

 

Hieronder kan u enkele voorbeelden terugvinden:

  • Een werknemer krijgt een smartphone en laptop met abonnementen en met mogelijkheid om op internet te gaan ter beschikking van de werkgever en mag deze ook privé gebruiken. De volgende voordelen in natura zullen verrekend worden: smartphone: € 3, laptop: € 6, telefoonabonnement: € 4 en internetabonnement: € 5.
  • Een werknemer krijgt een desktop, een laptop, internetaansluiting thuis en een mobiel internet abonnement ter beschikking van de werkgever en mag deze ook privé gebruiken. De volgende voordelen in natura zullen verrekend worden: laptop: € 6, PC: € 6 en internetabonnement: € 5.

Andere voorbeelden kan u terugvinden via volgende link: https://www.socialsecurity.be/employer/instructions/dmfa/nl/latest/instructions/salary/particularcases/advantages_in_kind.html

 

Bron: KB van 7 februari 2018 tot wijziging van artikel 20, § 2, 2˚, van het KB van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders, B.S. 27 februari 2018.

 

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder!

Peter Van Nuffel

Commercieel Directeur
Contacteer ons

In de kijker

Wat is het Groeipakket?

Vanaf 1 januari 2019 introduceert elke regio in België zijn eigen kinderbijslagsysteem met eigen regels én eigen bedragen. In Vlaanderen heet de kinderbijslag voortaan het Groeipakket. Het nieuwe model geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2019. Voor kinderen die werden geboren vóór die datum blijft het oude systeem gelden. Zij ontvangen de gekende bedragen tot ze hun studies beëindigen of tot ze 25 jaar zijn, maar kunnen wel een nieuwe toelage of andere schoolpremie ontvangen.

 

De belangrijkste veranderingen

  • Met het Groeipakket krijg je een vast bedrag per kind en kun je aanspraak maken op extra toelagen.
  • Je kiest voortaan zelf welke partij je kinderbijslag uitbetaalt.
  • Let op: voor kinderen die wonen in Brussel, Wallonië en de Duitstalige gemeenschap geldt er een aparte regeling.

 

Maak kennis met Parentia

CLB Group werkt samen met het kinderbijslagfonds Parentia (vroeger Mensura), dat maandelijks zorgt voor de betaling van de kinderbijslag van de gezinnen die via CLB Group aangesloten zijn. Om in te spelen op de overgang naar de nieuwe kinderbijslag bundelen Mensura, Partena en Attentia hun krachten onder de naam Parentia. Samen vormen we het grootste kinderbijslagfonds van België en betalen we de kinderbijslag voor 395.000 gezinnen.

Raadpleeg hun infobrochure:

Bij Parentia zit je goed

Een kind brengt een hele hoop administratie met zich mee, waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom helpt Parentia je bij je gezinsadministratie. Hoe? Door je op de juiste momenten handige informatie aan te reiken voor jouw specifieke situatie. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet, en belangrijker nog: dat je kind niets tekortkomt!

Nog vragen over de nieuwe kinderbijslagregeling? Of benieuwd naar meer tips & tricks? Neem een kijkje op www.parentia.be.

 

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085 - 3570 Alken
011 31 23 41
011 31 45 67
Openingsuren

Sociaal Secretariaat
maandag - donderdag: 8u - 12u en 13u - 16u30
vrijdag: 8u - 12u en 13u - 15u

Externe Preventie
maandag - vrijdag: 8u - 12u en 13u - 16u30