01.12
2017

PC 314: tewerkstelling op zondag 24 en 31 december 2017

In principe is het verboden om werknemers tewerk te stellen op zondag in de kapsalons en schoonheidscentra. In 2017 vallen 24 en 31 december echter op een zondag. Daarom is er een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten waarin het onder bepaalde voorwaarden toch is toegelaten om het personeel in de kapsalons en schoonheidscentra te laten werken op zondag 24 en 31 december 2017.

 

Werken op deze dagen is enkel mogelijk onder volgende voorwaarden:

  • het personeel gaat vrijwillig akkoord met dit uitzonderlijk werken op zondag;
  • de prestatie mag maximaal 8 uren bedragen (voor elke individuele werknemer);
  • het einduur van de prestaties op zondag 24 december en zondag 31 december is 18u. In geval van overschrijding zal de werkgever een loontoeslag verschuldigd zijn van 100% en is er recht op inhaalrust (zie hieronder).

 

Inhaalrust    

Prestaties op zondag 24 en/of 31 december 2017 worden normaal aan 100% betaald en geven recht op inhaalrust eveneens aan 100% betaald. De inhaalrust moet worden opgenomen binnen de week volgend op de prestatie, op een normale activiteitsdag.

Op uitdrukkelijke vraag van de werknemer kan worden afgeweken van de regel dat de inhaalrust moet worden opgenomen binnen de week volgend op de prestatie. De werkgever moet dan een verklaring door de werknemer laten tekenen.

Indien er geen inhaalrust voor 24 en/of 31 december werd opgenomen in de week volgend op de prestatie en er ook geen ondertekende verklaring is, moet de prestatie worden vergoed aan 200% met alsnog bijkomende inhaalrust aan 100% op te nemen volgens de gewone geldende regels.

 Bron: Collectieve arbeidsovereenkomst van 24 oktober 2017 tot regelen van de arbeid op 24 en 31 december 2017.

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder!

Peter Van Nuffel

Commercieel Directeur
Contacteer ons

In de kijker

Wat is het Groeipakket?

Vanaf 1 januari 2019 introduceert elke regio in België zijn eigen kinderbijslagsysteem met eigen regels én eigen bedragen. In Vlaanderen heet de kinderbijslag voortaan het Groeipakket. Het nieuwe model geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2019. Voor kinderen die werden geboren vóór die datum blijft het oude systeem gelden. Zij ontvangen de gekende bedragen tot ze hun studies beëindigen of tot ze 25 jaar zijn, maar kunnen wel een nieuwe toelage of andere schoolpremie ontvangen.

 

De belangrijkste veranderingen

  • Met het Groeipakket krijg je een vast bedrag per kind en kun je aanspraak maken op extra toelagen.
  • Je kiest voortaan zelf welke partij je kinderbijslag uitbetaalt.
  • Let op: voor kinderen die wonen in Brussel, Wallonië en de Duitstalige gemeenschap geldt er een aparte regeling.

 

Maak kennis met Parentia

CLB Group werkt samen met het kinderbijslagfonds Parentia (vroeger Mensura), dat maandelijks zorgt voor de betaling van de kinderbijslag van de gezinnen die via CLB Group aangesloten zijn. Om in te spelen op de overgang naar de nieuwe kinderbijslag bundelen Mensura, Partena en Attentia hun krachten onder de naam Parentia. Samen vormen we het grootste kinderbijslagfonds van België en betalen we de kinderbijslag voor 395.000 gezinnen.

Raadpleeg hun infobrochure:

Bij Parentia zit je goed

Een kind brengt een hele hoop administratie met zich mee, waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom helpt Parentia je bij je gezinsadministratie. Hoe? Door je op de juiste momenten handige informatie aan te reiken voor jouw specifieke situatie. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet, en belangrijker nog: dat je kind niets tekortkomt!

Nog vragen over de nieuwe kinderbijslagregeling? Of benieuwd naar meer tips & tricks? Neem een kijkje op www.parentia.be.

 

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085 - 3570 Alken
011 31 23 41
011 31 45 67
Openingsuren

Sociaal Secretariaat
maandag - donderdag: 8u - 12u en 13u - 16u30
vrijdag: 8u - 12u en 13u - 15u

Externe Preventie
maandag - vrijdag: 8u - 12u en 13u - 16u30