03.11
2015

RSZ waarschuwt voor valse betalingsuitnodigingen!

Er zijn vervalste brieven in omloop die werkgevers oproepen om geld te storten op een rekeningnummer dat niet toebehoort aan de RSZ. Dat blijkt uit klachten van verontruste werkgevers. Er kon tijdig worden ingegrepen: voor zover bekend zijn er nog geen betalingen op het rekeningnummer verricht.

In de afgelopen dagen hebben meerdere werkgevers een vervalste brief ontvangen die hen oproept om achterstallige bijdragen uit 2014 te vereffenen. De gevraagde bedragen lopen in de duizenden euro’s. Hoewel de brief uiterlijk sterk lijkt op een echte RSZ-brief, behoort het rekeningnummer waarop de bedragen moeten worden gestort niet toe aan de RSZ. Het gaat dus om een geval van oplichting, vergelijkbaar met de situaties waar ook andere federale overheidsdiensten (bijvoorbeeld de FOD Financiën) recentelijk mee te maken hebben gekregen.

Rekening geblokkeerd

De RSZ heeft onmiddellijk klacht ingediend bij het parket van Brussel. Dat heeft een onderzoek ingesteld. Op het rekeningnummer, dat inmiddels is geblokkeerd, waren nog geen sommen gestort.

Gisteren al heeft de RSZ een eerste waarschuwing verstuurd naar de verantwoordelijken van de erkende sociale secretariaten. Bijna 90% van de Belgische ondernemingen besteedt zijn RSZ-administratie uit aan een erkend sociaal secretariaat. Ook alle andere sociale dienstverrichters zijn op de hoogte gebracht.

De vervalsing herkennen

  • Het vervalste document heeft de volgende kenmerken.
  • Het is gedateerd op 19/10/2015.
  • Het heeft betrekking op een regularisatie van achterstallige bijdragen uit 2014.
  • Het rekeningnummer dat wordt vermeld is: BE 46 0635 8987 6536, met als BIC GKCCBEBB
  • De enveloppe (met RSZ-logo) is gefrankeerd met een postzegel, wat niet gebruikelijk is bij de RSZ.

Bij twijfel

Werkgevers die twijfelen of een betalingsuitnodiging authentiek is, moeten direct contact opnemen met ofwel hun erkend sociaal secretariaat, ofwel de persoon die verantwoordelijk is voor de sociale administratie.

 

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder!

Peter Van Nuffel

Commercieel Directeur
Contacteer ons

In de kijker

Wat is het Groeipakket?

Vanaf 1 januari 2019 introduceert elke regio in België zijn eigen kinderbijslagsysteem met eigen regels én eigen bedragen. In Vlaanderen heet de kinderbijslag voortaan het Groeipakket. Het nieuwe model geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2019. Voor kinderen die werden geboren vóór die datum blijft het oude systeem gelden. Zij ontvangen de gekende bedragen tot ze hun studies beëindigen of tot ze 25 jaar zijn, maar kunnen wel een nieuwe toelage of andere schoolpremie ontvangen.

 

De belangrijkste veranderingen

  • Met het Groeipakket krijg je een vast bedrag per kind en kun je aanspraak maken op extra toelagen.
  • Je kiest voortaan zelf welke partij je kinderbijslag uitbetaalt.
  • Let op: voor kinderen die wonen in Brussel, Wallonië en de Duitstalige gemeenschap geldt er een aparte regeling.

 

Maak kennis met Parentia

CLB Group werkt samen met het kinderbijslagfonds Parentia (vroeger Mensura), dat maandelijks zorgt voor de betaling van de kinderbijslag van de gezinnen die via CLB Group aangesloten zijn. Om in te spelen op de overgang naar de nieuwe kinderbijslag bundelen Mensura, Partena en Attentia hun krachten onder de naam Parentia. Samen vormen we het grootste kinderbijslagfonds van België en betalen we de kinderbijslag voor 395.000 gezinnen.

Raadpleeg hun infobrochure:

Bij Parentia zit je goed

Een kind brengt een hele hoop administratie met zich mee, waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom helpt Parentia je bij je gezinsadministratie. Hoe? Door je op de juiste momenten handige informatie aan te reiken voor jouw specifieke situatie. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet, en belangrijker nog: dat je kind niets tekortkomt!

Nog vragen over de nieuwe kinderbijslagregeling? Of benieuwd naar meer tips & tricks? Neem een kijkje op www.parentia.be.

 

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085 - 3570 Alken
011 31 23 41
011 31 45 67
Openingsuren

Sociaal Secretariaat
maandag - donderdag: 8u - 12u en 13u - 16u30
vrijdag: 8u - 12u en 13u - 15u

Externe Preventie
maandag - vrijdag: 8u - 12u en 13u - 16u30