16.06
2017

Uitbreiding van nachtarbeid in de e-commerce

Hoe het was…

In principe is nachtarbeid, zijnde het werken tussen 20u en 6u, verboden. Er bestaan wel enkele uitzonderingen die voorzien werden in de Arbeidswet of bij koninklijk besluit.

Zo werd er op 13 maart 2016 een K.B. afgesloten dat nachtarbeid toestaat voor het uitvoeren van alle werkzaamheden verbonden aan de elektronische handel in de ondernemingen die onder PC 201, PC 202, PC 311 en PC 312 vallen. Elk van deze sectoren heeft vervolgens een sectorale cao gesloten waarin de wettelijke procedure voor de invoering van nachtarbeid voor deze e-commerce activiteiten wordt omkaderd.

Ondernemingen die een arbeidsregeling met nachtprestaties wensten in te voeren, moesten wel nog een ondernemings-cao opstellen of een wijziging van het arbeidsreglement doorvoeren. Tot op heden zijn er echter nog niet veel ondernemingen die gebruik hebben gemaakt van deze mogelijkheid.

 

Wat is nieuw?

Daarom heeft de Wet werkbaar en wendbaar werk de uitzondering op het verbod op nachtarbeid voor de e-commerce nu rechtstreeks opgenomen in de Arbeidswet. Dit maakt het sinds 1 februari 2017 voor alle ondernemingen mogelijk om nachtarbeid in te voeren en dit voor het uitvoeren van alle logistieke en ondersteunende diensten verbonden aan de elektronische handel. De uitzondering is dus niet meer sector gebonden.

Ondernemingen die nachtarbeid wensen in te voeren, moeten wel nog steeds de wettelijke procedures hiertoe volgen.

 

Bron: Wet van 5 maart 2017 betreffende werkbaar en wendbaar werk, B.S. 15 maart 2017.

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder!

Peter Van Nuffel

Commercieel Directeur
Contacteer ons

In de kijker

Wat is het Groeipakket?

Vanaf 1 januari 2019 introduceert elke regio in België zijn eigen kinderbijslagsysteem met eigen regels én eigen bedragen. In Vlaanderen heet de kinderbijslag voortaan het Groeipakket. Het nieuwe model geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2019. Voor kinderen die werden geboren vóór die datum blijft het oude systeem gelden. Zij ontvangen de gekende bedragen tot ze hun studies beëindigen of tot ze 25 jaar zijn, maar kunnen wel een nieuwe toelage of andere schoolpremie ontvangen.

 

De belangrijkste veranderingen

  • Met het Groeipakket krijg je een vast bedrag per kind en kun je aanspraak maken op extra toelagen.
  • Je kiest voortaan zelf welke partij je kinderbijslag uitbetaalt.
  • Let op: voor kinderen die wonen in Brussel, Wallonië en de Duitstalige gemeenschap geldt er een aparte regeling.

 

Maak kennis met Parentia

CLB Group werkt samen met het kinderbijslagfonds Parentia (vroeger Mensura), dat maandelijks zorgt voor de betaling van de kinderbijslag van de gezinnen die via CLB Group aangesloten zijn. Om in te spelen op de overgang naar de nieuwe kinderbijslag bundelen Mensura, Partena en Attentia hun krachten onder de naam Parentia. Samen vormen we het grootste kinderbijslagfonds van België en betalen we de kinderbijslag voor 395.000 gezinnen.

Raadpleeg hun infobrochure:

Bij Parentia zit je goed

Een kind brengt een hele hoop administratie met zich mee, waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom helpt Parentia je bij je gezinsadministratie. Hoe? Door je op de juiste momenten handige informatie aan te reiken voor jouw specifieke situatie. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet, en belangrijker nog: dat je kind niets tekortkomt!

Nog vragen over de nieuwe kinderbijslagregeling? Of benieuwd naar meer tips & tricks? Neem een kijkje op www.parentia.be.

 

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085 - 3570 Alken
011 31 23 41
011 31 45 67
Openingsuren

Sociaal Secretariaat
maandag - donderdag: 8u - 12u en 13u - 16u30
vrijdag: 8u - 12u en 13u - 15u

Externe Preventie
maandag - vrijdag: 8u - 12u en 13u - 16u30