21.12
2018

Uitbreiding Vlaamse Ondersteuningspremie vanaf 1 januari 2019

Werkgevers die een persoon met een arbeidshandicap aanwerven, kunnen hiervoor een financiële tegemoetkoming ontvangen van de VDAB in de vorm van een Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP).

Vanaf 1 januari 2019 zal de Vlaamse Ondersteuningspremie uitgebreid worden met een VOP van bepaalde duur voor een periode van 2 jaar. Daarnaast zal ook de Vlaamse Ondersteuningspremie voor zelfstandigen versoepeld worden.

Werknemers die rendementsverlies of bijkomende kosten ondervinden omwille van een ernstige aandoening waarin nog progressie mogelijk is, kunnen vanaf 1 januari 2019 een aanvraag voor de toekenning van een Vlaamse Ondersteuningspremie voor bepaalde duur bij de VDAB indienen. Deze VOP van bepaalde duur is beperkt tot een periode van maximum 2 jaar en de toegekende premie bedraagt 20% van het geplafonneerd referteloon. Nadien kan in bepaalde gevallen nog een verlenging of een verhoging van de VOP aangevraagd worden.

Vanaf 2019 worden er ook een aantal wijzigingen doorgevoerd om de Vlaamse Ondersteuningspremie voor zelfstandigen aantrekkelijker te maken. Zo wordt het minimum jaarlijks netto belastbaar inkomen verlaagd van € 15.000 naar € 13.500. Wanneer dit netto belastbaar inkomen niet gerealiseerd wordt, dan zal dit bovendien niet meer leiden tot een terugvordering van de betaalde premies voor dat jaar, maar enkel tot een opschorting van betaling. Het wordt vanaf volgend jaar voor zelfstandigen ook mogelijk om mits specifieke motivatie een verhoogde VOP van 60% aan te vragen bij de VDAB.

 

Bron: Nieuwsbericht Departement Werk en Sociale Economie van 18 december 2018.

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder!

Peter Van Nuffel

Commercieel Directeur
Contacteer ons

In de kijker

Wat is het Groeipakket?

Vanaf 1 januari 2019 introduceert elke regio in België zijn eigen kinderbijslagsysteem met eigen regels én eigen bedragen. In Vlaanderen heet de kinderbijslag voortaan het Groeipakket. Het nieuwe model geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2019. Voor kinderen die werden geboren vóór die datum blijft het oude systeem gelden. Zij ontvangen de gekende bedragen tot ze hun studies beëindigen of tot ze 25 jaar zijn, maar kunnen wel een nieuwe toelage of andere schoolpremie ontvangen.

 

De belangrijkste veranderingen

  • Met het Groeipakket krijg je een vast bedrag per kind en kun je aanspraak maken op extra toelagen.
  • Je kiest voortaan zelf welke partij je kinderbijslag uitbetaalt.
  • Let op: voor kinderen die wonen in Brussel, Wallonië en de Duitstalige gemeenschap geldt er een aparte regeling.

 

Maak kennis met Parentia

CLB Group werkt samen met het kinderbijslagfonds Parentia (vroeger Mensura), dat maandelijks zorgt voor de betaling van de kinderbijslag van de gezinnen die via CLB Group aangesloten zijn. Om in te spelen op de overgang naar de nieuwe kinderbijslag bundelen Mensura, Partena en Attentia hun krachten onder de naam Parentia. Samen vormen we het grootste kinderbijslagfonds van België en betalen we de kinderbijslag voor 395.000 gezinnen.

Raadpleeg hun infobrochure:

Bij Parentia zit je goed

Een kind brengt een hele hoop administratie met zich mee, waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom helpt Parentia je bij je gezinsadministratie. Hoe? Door je op de juiste momenten handige informatie aan te reiken voor jouw specifieke situatie. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet, en belangrijker nog: dat je kind niets tekortkomt!

Nog vragen over de nieuwe kinderbijslagregeling? Of benieuwd naar meer tips & tricks? Neem een kijkje op www.parentia.be.

 

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085 - 3570 Alken
011 31 23 41
011 31 45 67
Openingsuren

Sociaal Secretariaat
maandag - donderdag: 8u - 12u en 13u - 16u30
vrijdag: 8u - 12u en 13u - 15u

Externe Preventie
maandag - vrijdag: 8u - 12u en 13u - 16u30