27.10
2017

Wijninckxbijdrage aanvullende pensioenen: uitstel tot 1 januari 2019

Sinds het vierde kwartaal van 2012 is de werkgever, naast de bijdrage van 8,86%, een bijkomende socialezekerheidsbijdrage verschuldigd voor sommige aanvullende pensioenen. Het betreft de zgn. Wijninckxbijdrage.

 

Deze Wijninckxbijdrage werd ingevoerd in 2 fases:

Eerste fase: voorlopige regeling

De werkgever is een bijdrage van 1,5% verschuldigd wanneer voor tenminste één van zijn werknemers de betaalde bedragen voor de opbouw van een aanvullend pensioen en de premies voor een overlijdensdekking een jaarlijkse grens van € 30.000 ( € 31.836 voor bijdragejaar 2017) overschrijden.

Tweede fase: definitieve regeling

Bij de definitieve regeling is de bijdrage van 1,5% verschuldigd wanneer de som van het wettelijk pensioen en van het aanvullend pensioen voor een werknemer een bepaalde pensioendoelstelling (een maximumbedrag) overschrijdt.

Er was oorspronkelijk voorzien dat deze definitieve regeling vanaf 1 januari 2016 in werking zou treden. Deze startdatum werd al eens uitgesteld naar 1 januari 2017.

Nu blijkt dat de pensioeninstellingen en Sigedis nog niet klaar zijn met de gegevensinzameling. Daarom wordt de inwerkingtreding van de definitieve regeling opnieuw uitgesteld naar 1 januari 2019.

 

Bron: Wet van 30 september 2017 houdende diverse bepalingen inzake sociale zaken, art. 2 t.e.m.13, B.S. 16 oktober 2017.

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder!

Peter Van Nuffel

Commercieel Directeur
Contacteer ons

In de kijker

Wat is het Groeipakket?

Vanaf 1 januari 2019 introduceert elke regio in België zijn eigen kinderbijslagsysteem met eigen regels én eigen bedragen. In Vlaanderen heet de kinderbijslag voortaan het Groeipakket. Het nieuwe model geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2019. Voor kinderen die werden geboren vóór die datum blijft het oude systeem gelden. Zij ontvangen de gekende bedragen tot ze hun studies beëindigen of tot ze 25 jaar zijn, maar kunnen wel een nieuwe toelage of andere schoolpremie ontvangen.

 

De belangrijkste veranderingen

  • Met het Groeipakket krijg je een vast bedrag per kind en kun je aanspraak maken op extra toelagen.
  • Je kiest voortaan zelf welke partij je kinderbijslag uitbetaalt.
  • Let op: voor kinderen die wonen in Brussel, Wallonië en de Duitstalige gemeenschap geldt er een aparte regeling.

 

Maak kennis met Parentia

CLB Group werkt samen met het kinderbijslagfonds Parentia (vroeger Mensura), dat maandelijks zorgt voor de betaling van de kinderbijslag van de gezinnen die via CLB Group aangesloten zijn. Om in te spelen op de overgang naar de nieuwe kinderbijslag bundelen Mensura, Partena en Attentia hun krachten onder de naam Parentia. Samen vormen we het grootste kinderbijslagfonds van België en betalen we de kinderbijslag voor 395.000 gezinnen.

Raadpleeg hun infobrochure:

Bij Parentia zit je goed

Een kind brengt een hele hoop administratie met zich mee, waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom helpt Parentia je bij je gezinsadministratie. Hoe? Door je op de juiste momenten handige informatie aan te reiken voor jouw specifieke situatie. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet, en belangrijker nog: dat je kind niets tekortkomt!

Nog vragen over de nieuwe kinderbijslagregeling? Of benieuwd naar meer tips & tricks? Neem een kijkje op www.parentia.be.

 

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085 - 3570 Alken
011 31 23 41
011 31 45 67
Openingsuren

Sociaal Secretariaat
maandag - donderdag: 8u - 12u en 13u - 16u30
vrijdag: 8u - 12u en 13u - 15u

Externe Preventie
maandag - vrijdag: 8u - 12u en 13u - 16u30