10.07
2020

Commerciële kentekenplaten: wijzigingen vanaf 1 oktober 2020

Een Koninklijk Besluit met betrekking tot een herziening van de commerciële platen werd op 15 mei 2020 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd en treedt in werking vanaf 01/10/2020.  

Via dit nieuwsbericht informeren wij u alvast over de belangrijkste wijzigingen.  

Tot op heden bestaan er twee types van commerciële platen: de handelaarsplaat en de proefrittenplaat, respectievelijk ook wel de ‘Z-plaat’ en de ‘ZZ-plaat’ genoemd. Deze nummerplaten zijn mogelijk voor auto’s, moto’s, bromfietsen en aanhangwagens. Het zijn de typische ‘garageplaten’ met groene letters en cijfers, en met een beperkte geldigheidsduur van 1 jaar.  

Deze 2 platen blijven bestaan, maar de toepassings- en verkrijgingsvoorwaarden worden aangepast.

Daarnaast zien 2 nieuwe platen het levenslicht:

  • De beroepsplaat, een derde type commerciële plaat; en
  • De nationale plaat.

De nationale plaat is eigenlijk een buitenbeentje, en is de uitweg wanneer geen andere commerciële plaat mogelijk is in een bepaalde situatie. Het is een plaat voor een welbepaald voertuig met een zeer beperkte geldigheidsduur.  

De 4 platen zullen zeer herkenbaar zijn in het verkeer, door hun kleuren (het blijven witte nummerborden met groene karakters), maar ook door hun beginletter (ook wel index genoemd):

  • De handelaarsplaat behoudt de letter Z, maar die verhuist nu helemaal naar vooraan (vandaag wordt de letter Z nog voorafgegaan door het cijfer 1);
  • De proefrittenplaat krijgt de letter Y aan het begin van de plaat;
  • De beroepsplaat begint met de letter V; en
  • De nationale plaat begint met de letters UA.

Hierna een overzicht van de verschillende mogelijkheden:

Concreet betekent dit dus ook dat elke bestaande combinatie verdwijnt en dat er dus telkens een nieuwe plaat aangevraagd en toegewezen zal worden.  

Daarnaast wordt het gebruik van de proefrittenplaat sterk aan banden gelegd, zodat deze plaat een pak minder zal voorkomen. De handelaarsplaat zal louter nog bestemd zijn voor de echte handelaar (autoverkoper), en de beroepsplaat voor de herstellers van wagens (carrossier, mecanicien, …).  

Belangrijke bijkomende beperking voor de beroepsplaat is dat ze max. 5 dagen per jaar voor eenzelfde voertuig gebruikt zal mogen worden. Bovendien zal er, net zoals voor de proefrittenplaat, geen privégebruik meer toegelaten zijn.

De voornaamste krijtlijnen per kentekenplaat vindt u in het volgende overzicht.

Tenslotte zal de periode voor de vernieuwingen van handelaars-, beroeps- en proefrittenplaten verlengd worden: verlenging van een bestaande plaat zal mogelijk zijn van 1 oktober tot en met de laatste dag van de maand februari van het jaar dat volgt op het verval van de geldigheid. Voor aanvragen van nieuwe platen blijft de deadline behouden op 31/12.  

De DIV is momenteel volop bezig met de uitrol van dit project. De komende maanden zal hierover nog verder gecommuniceerd worden.

bron: https://www.fvf.be/

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder!

Bart Schepers

Verantwoordelijke CLB Verzekeringen
Contacteer ons

In de kijker

In samenwerking met AIG, een wereldwijd gerenommeerde verzekeringsmaatschappij, kan CLB Verzekeringen u een polis aanbieden met een zeer ruime dekking tegen de gevolgen van cybercriminaliteit.

Eventuele schade door u of uw klanten geleden ten gevolge hacking of uitschakelen van uw netwerk, wordt door deze polis ruimschoots vergoed.

 

 

Informatie ivm Kilometerheffing!

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085 - 3570 Alken
011 31 23 41
011 31 45 67
Openingsuren

maandag - donderdag
8u - 12u en 13u - 16u30
vrijdag
8u - 12u en 13u - 15u

CLB Externe Preventie
maandag - vrijdag
8u - 12u en 13u - 16u30