03.11
2020

Denk in deze speciale tijden ook aan uw pensioen! Hier enkele fiscaal interessante mogelijkheden.

Het fiscaal jaar loopt op zijn einde, maar biedt u nog mooie fiscale kansen als zelfstandige! Maak er gebruik van binnen uw mogelijkheden. Hieronder beschrijven we kort de mogelijkheid om door het afsluiten of optimaliseren van uw Individuele Pensioentoezegging (IPT) de winst in uw vennootschap te verlagen en zo minder vennootschapsbelasting te betalen. Daarenboven bouwt u hierdoor een mooie pensioenspaarpot op!

 

Nieuwe IPT afsluiten

Als zelfstandige heeft u een aantal extra fiscale mogelijkheden om toch een geruststellend pensioen op te bouwen. Hieraan zit wel een belangrijke fiscale spelregel nl. de 80%-regel. Deze bepaalt het al dan niet aftrekbaar zijn van uw premie. De fiscale voordelen van een IPT zijn:

• gestorte bedragen zijn 100% aftrekbaar;

• u bent rechtstreeks begunstigde van deze gelden;

• beperkte belastingen bij pensionering;

• veel voordeliger dan loonsverhoging/dividenduitkering/ tantièmes/liquidatiereserves;

• mogelijkheid om onroerend goed te kopen of te renoveren.

 

Uw bestaande IPT optimaliseren

Als u reeds in het verleden de keuze gemaakt heeft voor een dergelijk contract raden wij u aan om de 80 %-regel opnieuw te laten berekenen elk jaar, zodat alles fiscaal in orde blijft. Zo komt u niet voor onaangename fiscale verrassingen te staan bij een controle. Eventueel komen er uit deze berekening nog extra fiscale mogelijkheden die u kan benutten. Deze fiscale mogelijkheden kunnen in sommige gevallen serieus oplopen en resulteren in een backservice. Dit is een éénmalige storting om uw tekort aan pensioen “in te halen”.

 

Ook voor zelfstandigen ZONDER vennootschap

De hierboven beschreven fiscale mogelijkheid is er sinds 2018 ook voor zelfstandigen ZONDER vennootschap. Hierdoor kunnen deze zelfstandigen ook een extra pensioenspaarpot opbouwen op een fiscaal zeer aantrekkelijke manier die vrij gelijkaardig is aan de manier hierboven beschreven. Deze fiscale mogelijkheid wordt de Pensioen Overeenkomst Zelfstandigen (POZ) genoemd.

 

Unieke specialisatie

Door het specifiek karakter van CLB Verzekeringen en de link met de CLB dienstengroep hebben we ons in deze materie gespecialiseerd en door de jaren heen een enorme ervaring & kennis opgebouwd. Dit is vrij uniek te noemen in het verzekeringslandschap en daar zijn we fier op!

We kunnen u dan ook op maat adviseren over alle fiscale mogelijkheden die er nog zijn in uw specifieke situatie. We denken hierbij ook aan Vrij Aanvullend Pensioen Zelfstandigen (VAPZ), pensioensparen en lange termijnsparen.

 

Heeft u hierover vragen of wilt u advies, ook nog voor uw fiscaal jaar 2020. Aarzel dan niet om ons te contacteren op het nummer 011 59 90 62 of op verzekeringen@clbgroup.be.

09.02
2021

De verzekeringsmakelaar blijft met ruime voorsprong de nummer 1 bij de consument

Naar goede gewoonte publiceerde Assuralia haar onderzoek over het belang van de verschillende distributiekanalen voor verzekeringen in België. Uit de cijfers van 2019 blijkt dat iets meer dan de helft van de levens- en schadeverzekeringen werd afgesloten en beheerd door verzekeringsmakelaars (50,4%). De exclusieve netwerken en bankverzekeraars verwierven 29,4% marktaandeel, de directe verzekeraars 20,2% (waaronder e-commerce 0,2%).

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085
3570 Alken
011 31 23 41
011 31 45 67
Volg ons op