25.06
2019

Is uw elektrische fiets voldoende verzekerd?

Na regen komt zonneschijn, dat is de afgelopen tijd nog maar eens bewezen. Het weer wordt beter en we verheugen ons allemaal op activiteiten in de buitenlucht. Meer en meer mensen zullen weer leuke fietstochtjes maken of met de fiets naar het werk rijden. En nog vaker zal u fietsen zien die net iets anders, en vooral iets sneller zijn dan andere fietsen. Ja hoor, de e-bike blijft zijn opmars maken.

De verschillende soorten e-bikes

De elektrische fiets lijkt het nieuwste hippe hebbedingetje, en het wordt steeds populairder. Er zijn drie categorieën: een fiets met elektrische hulpmotor, een gemotoriseerde fiets en een bromfiets klasse Speed Pedelec. Hoe weet u nu met welke fiets u te maken hebt? We sommen de verschillenden soorten met hun eigenschappen even op.

  • De fiets met elektrische hulpmotor van maximaal 250 W gaat tot 25 km/h. Dat type fiets heeft enkel trapondersteuning.
  • De gemotoriseerde fiets heeft een hulpmotor van maximaal 1.000 W en gaat tot 25 km/h. Naast trapondersteuning kunnen die fietsen ook vaak zelfstandig rijden.
  • De Speed Pedelec heeft een hulpmotor van maximaal 4.000 W. Met die fiets kan u tot 45 km/h gaan. Net als de gemotoriseerde fiets bieden ze trapondersteuning, maar kunnen ze ook meestal zelfstandig rijden. Voor die categorie heeft u een rijbewijs nodig en moet u verplicht een helm dragen. Dat type e-bike moet u ook inschrijven bij de DIV.

E-bikes hebben veel voordelen ...

De e-bike is naast een gewone fiets het snelste vervoermiddel op korte afstanden. Daarnaast blijft de elektrische fiets ook populair omwille van de vele andere voordelen die hij met zich meebrengt:

  • U bent (bijna) even snel als een bromfiets maar u hoeft geen benzine te tanken.
  • U hoeft u niet meer op te winden over lange files en hoeft ook geen parkeerplek meer te zoeken.
  • U komt zonder vermoeid te zijn en onbezweet aan op uw werk dankzij de elektrische trapondersteuning.
  • U bent minder gestrest én u werkt aan uw conditie.

Maar er zijn ook enkele gevaren

E-bikers lopen tot 40 % meer risico om op voetgangers en andere fietsers te botsen dan gewone fietsers. Dat komt door hun snelheid. Bij een snelheid van 25 km/h, de gemiddelde snelheid van een elektrische fiets, is de remafstand 8,7 meter. Dat is een stuk langer dan bij een gewone fiets en bij de Speed Pedelec is de remafstand nog groter. Wie dus niet genoeg op het verkeer anticipeert, is gezien.

We raden u daarom aan om in het begin zelf enkele fietstochtjes te maken. Zo leert u de fiets aanvoelen en krijgt u hem beter onder controle. Probeer ook niet meteen de maximale snelheid te halen. Dat komt wel naarmate u zich beter voelt op de nieuwe e-bike.

Daarnaast worden tweewielers nog altijd minder goed gezien door hun vierwielige vrienden. We raden u dan ook aan om steeds een fietshelm te dragen, ook als het voor uw type e-bike niet verplicht is. Rij ook overdag met licht en reflectoren: zo bent u beter en sneller zichtbaar voor andere verkeersdeelnemers.

En vergeet ten slotte niet om uw e-bike op slot te doen, zodat u ook morgen weer snel op weg kunt.

Ben je voldoende verzekerd?

Is de maximumsnelheid van uw elektrische fiets 25 km/h of minder? Dan valt de fiets sinds 1 juni 2019 onder uw familiale verzekering, ook wanneer de motor zelfstandig werkt. Heeft uw e-bike een motor die zelfstandig werkt en gaat hij daardoor sneller dan 25 km/h? Dan heeft u een verzekering BA Motorrijtuigen nodig.

Controleer dus zeker of u voldoende verzekerd bent wanneer u een elektrische fiets koopt.

Onze experts van CLB Verzekeringen helpen u graag de juiste verzekering af te sluiten. Contacteer hen via e-mail: verzekeringen@clbgroup.be of telefoon: 011 59 90 62 

 

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder!

Bart Schepers

Verantwoordelijke CLB Verzekeringen
Contacteer ons

In de kijker

In samenwerking met AIG, een wereldwijd gerenommeerde verzekeringsmaatschappij, kan CLB Verzekeringen u een polis aanbieden met een zeer ruime dekking tegen de gevolgen van cybercriminaliteit.

Eventuele schade door u of uw klanten geleden ten gevolge hacking of uitschakelen van uw netwerk, wordt door deze polis ruimschoots vergoed.

 

 

Informatie ivm Kilometerheffing!

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085 - 3570 Alken
011 31 23 41
011 31 45 67
Openingsuren

Sociaal Secretariaat
maandag - donderdag: 8u - 12u en 13u - 16u30
vrijdag: 8u - 12u en 13u - 15u

Externe Preventie
maandag - vrijdag: 8u - 12u en 13u - 16u30