29.11
2018

Is uw nummerplaat voor uw speed pedelec in orde ? *deadline 11 december 2018*

U heeft het waarschijnlijk recent in het nieuws gehoord….Vanaf 11 december 2018 moet uw speed pedelec een nummerplaat dragen.

Ze zijn populair geworden : snelle fietsen die tot 45 km/u kunnen rijden. Ideaal om een wat verdere afstand of woon/werk filevrij te overbruggen.  Maar hoe zit het nu met de verzekering en nummerplaat al weer? 

Voor de verzekering was er al duidelijkheid : een speed pedelec moet verzekerd worden voor burgerlijke aansprakelijkheid.  Uw fiets moet dus eigenlijk een “autoverzekering” hebben, mét groene kaart als hij VOLLEDIG autonoom kan rijden.  De premie ligt wel een flink stuk lager dan voor uw auto! Er zijn intussen zelfs al omniumverzekeringen op de markt voor deze fietsen!  Want zeg nu zelf : die € 5.000 die u moest neertellen bij de aankoop van uw fiets wil u toch verzekerd zien. 

De verwarring was groter voor de nummerplaat. De wet op zich is duidelijk : een fiets die harder kan dan 25 km/u, al dan niet met trapassistentie, moet een nummerplaat dragen.  U moet dus uw fiets inschrijven bij het DIV om die nummerplaat te bekomen. En daar wringt het schoentje : heel wat types speed pedelec konden niet worden ingeschreven omdat ze geen Europese homologatie hebben.  Daarom werd een regularisatietermijn voor de inschrijving bij DIV voorziet. Die termijn loopt binnenkort af :  vanaf 11 december 2018 moet uw snelle fiets een nummerplaat dragen.  

Is uw fiets nog niet ingeschreven, dan moet u zich haasten. Hoe doet u dat? Vraag eerst uw fietshandelaar of uw fiets gehomologeerd is.  Is dat niet het geval, neem dan eerst contact op met een van de regionale homologatiediensten (https://mobilit.belgium.be/nl/wegverkeer/voertuigen_en_onderdelen/regionale_homologatie_diensten) Zij zorgen voor die homologatie. 

Is uw fiets gehomologeerd, stap dan naar een kantoor van BPost voor een preregistratie. Met het witte inschrijvingsformulier dat u daar krijgt kunnen wij, bij CLB verzekeringen, uw fiets inschrijven.   U krijgt dan per post een kleine nummerplaat opgestuurd zodat u correct de baan op kan. 

Opgelet :  als u na 11 december 2018  met uw speed pedelec op de openbare weg wordt betrapt, riskeert u een boete van 116 euro. In een zone 30 moet  u zich ook aan die maximum snelheid houden. 

Wil u hierover meer info, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren op verzekeringen@clbgroup.be of 011 59 90 62

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder!

Bart Schepers

Verantwoordelijke CLB Verzekeringen
Contacteer ons

In de kijker

In samenwerking met AIG, een wereldwijd gerenommeerde verzekeringsmaatschappij, kan CLB Verzekeringen u een polis aanbieden met een zeer ruime dekking tegen de gevolgen van cybercriminaliteit.

Eventuele schade door u of uw klanten geleden ten gevolge hacking of uitschakelen van uw netwerk, wordt door deze polis ruimschoots vergoed.

 

 

Informatie ivm Kilometerheffing!

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085 - 3570 Alken
011 31 23 41
011 31 45 67
Openingsuren

Sociaal Secretariaat
maandag - donderdag: 8u - 12u en 13u - 16u30
vrijdag: 8u - 12u en 13u - 15u

Externe Preventie
maandag - vrijdag: 8u - 12u en 13u - 16u30