Psychosociale aspecten

Psychosociaal welzijn in Corona tijden

Via deze weg willen we u als CLB Group, CLB Externe Preventie en als afdeling psychosociale aspecten een hart onder de riem steken tijdens deze moeilijke periode. Doorheen deze Coronacrisis kan het zijn dat u geconfronteerd wordt met allerlei vragen van bezorgde medewerkers. Of dat u zich zelf als medewerker niet meer goed voelt in uw vel op het werk. Heeft u vragen hierover, dan staan we uiteraard klaar om u bij te staan! 

  • Als u zelf nood heeft aan een gesprek, kan u steeds bij ons aan bellen. 
  • Als u merkt dat collega’s er maar bedrukt en bezorgd bijlopen, kan u hen ook steeds doorverwijzen naar onze afdeling psychosociale aspecten.

 

We geven u hieronder alvast enkele tips om deze periode door te komen.

Neem zeker een kijkje op onze FAQ-pagina's voor antwoorden op veel voorkomende vragen:

FAQ's voor werknemers >>

FAQ's voor werkgevers en leidinggevenden >>


Praat erover
Niets is zo belangrijk dan u gesteund voelen in deze periode. Voelt u zich alleen of heeft u een aantal zorgen die u wilt delen? Neem dan contact op met iemand waar u op kan terugvallen. Dit kunnen familie, vrienden en collega’s zijn, maar zeker ook ons team van preventieadviseurs psychosociale aspecten. Samen deze periode aanpakken, maakt het dragelijker voor iedereen.

Blijf fris en fit in uw hoofd
Social distancing maakt dat we ons dagdagelijkse leven even on hold dienen te zetten. Desondanks blijft het belangrijk om een gezond evenwicht te behouden tussen werken en de nodige ontspanning. Bouw daarom op tijd de nodige pauzes in. Probeer hierin wat alternatieven uit: ga wat vaker wandelen (maar behoud voldoende afstand), speel een gezelschapspelletje met uw kinderen, doe aan gymnastiek of yoga bij uw thuis in de woonkamer, organiseer een skype lunch of koffiepauze met uw collega’s… Enkele tips om fit in uw hoofd te blijven kan u altijd terugvinden op www.fitinjehoofd.be

Bijkomend is het belangrijk om waar het kan wel nog uw vaste routines in te bouwen: sta bv. steeds op hetzelfde tijdstip op, start met werken op het zelfde uur als u dat zou doen op kantoor… Maak een planning op zodat dit voor iedereen binnen uw gezin zichtbaar is. Werken met kinderen is immers een extra uitdaging. Op de website van de Hogeschool UCLL vindt u enkele praktische tips: thuiswerken met kinderen: hoe pakt u dat aan?

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een aangename ergonomische inrichting van de werkplek. Dit draagt eveneens bij tot uw mentale fitheid. Hieronder vindt u meer informatie over ergonomie en thuiswerk, opgesteld door onze eigen ergonomen. Ook investeren in uw gezondheid is nu misschien een grotere uitdaging. Lees in onderstaand artikel hoe u hierin kan investeren.

Houd het rustig
Al is het veel makkelijker gezegd dan gedaan. Tracht foutieve informatie zoveel mogelijk te vermijden. We gebruiken momenteel meer sociale media, maar leg op tijd en stond die gsm en laptop even weg. Schakel de televisie uit en neem een moment voor uzelf. Ontspanning is voor ieder van ons verschillend. Bouw dit elke dag voor uzelf in, zelfs al zijn dit maar 10 minuten per dag. Er zijn tal van manieren om u te ontspannen. Uit onderzoek blijkt dat relaxatie hierbij kan helpen. Enkele oefeningen hierover kan u hier terugvinden


Zorg voor elkaar
Samenhorigheid en verbondenheid zorgen dat de negatieve impact van dergelijke stressvolle situaties zoals we nu tegen komen beperkt blijft. Blijf zoveel mogelijk thuis maar houd wel contact met elkaar via allerlei digitale kanalen. Hulp nodig? Aarzel dan ook niet om een oproep te doen in uw omgeving.


Hulp nodig van onze afdeling psychosociale aspecten?
We zijn steeds bereikbaar voor u via mail, telefoon en andere media. U kan vragen of bezorgdheden richten aan uw vaste preventieadviseur psychosociale aspecten van CLB Externe Preventie. Als er geen vast preventieadviseur werd aangesteld kan u contact opnemen via het algemeen telefoonnummer 011 30 00 28 of via ons algemeen e-mailadres psycho@clbgroup.be. Er is elke weekdag permanentie tussen 8u en 16u30 voorzien.

Algemene informatie vindt u terug op onze website

We delen ook graag enkele praktische tips met u gericht op het thema psychosociaal welzijn in Corona-tijden:

Via onderstaande links kan u de Franse versies downloaden:

 

Verder verwijzen we ook graag naar de website van het Rode Kruis met zes belangrijke tips gerelateerd aan Corona en stress: https://www.rodekruis.be/nieuws-kalender/nieuws/omgaan-met-stress-in-tijden-van-corona/ en de officiële website i.v.m. Corona voor België: https://www.coronaviruscovid19.be/
U kan ook steeds terecht met al uw vragen op het algemene informatienummer van FOD Volksgezondheid (0800 14689) voor algemene en praktische vragen of bij Tele-Onthaal acute opvanggesprekken (nummer 106 voor volwassenen) en Awel (nummer 102 voor jongeren en kinderen).

Zorg goed voor uzelf en voor elkaar. Tot snel.

Veel goede moed,
Namens CLB Group, CLB Externe Preventie & onze afdeling psychosociale aspecten in het bijzonder.

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085
3570 Alken
011 31 23 41
011 31 45 67
Volg ons op