06.11
2020

Federale overheid voorziet opnieuw in verstrengde coronamaatregelen

 

 

Afgelopen vrijdag kwam het overlegcomité opnieuw samen om verstrengde maatregelen te voorzien om de verdere verspreiding van het coronavirus COVID-19 in te dijken. Het ministerieel besluit betreffende deze maatregelen is gepubliceerd in het Belgisch Staatblad op zondag 1 november 2020. De maatregelen gelden vanaf maandag 2 november 2020 en minstens tot zondag 13 december 2020. Hieronder een overzicht van de nieuwe maatregelen.

Telewerken

Telewerken is verplicht bij alle ondernemingen, verenigingen en diensten voor alle personeelsleden, tenzij dit onmogelijk is omwille van de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten of de dienstverlening.

Indien telewerk niet mogelijk is, moeten alle veiligheidsmaatregelen strikt nageleefd worden. De veiligheidsvoorschriften kan u terugvinden in de “Generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan”. Ook zijn er voor sommige sectoren specifieke sectorprotocollen opgesteld.

De werkgever bezorgt aan de werknemers die niet kunnen telewerken eveneens een attest of elk ander bewijsstuk dat de noodzaak van hun aanwezigheid op de werkplaats bevestigt.

De ondernemingen en diensten die activiteiten uitoefenen welke van vitaal en essentieel belang zijn, passen de veiligheidsmaatregelen toe in de mate van het mogelijke.

Horeca en logies

Inrichtingen die behoren tot de horecasector en andere eet- en drankgelegenheden blijven gesloten. Alle logiesvormen mogen in principe open blijven, maar hun restaurants, drankgelegenheden en andere gemeenschappelijke faciliteiten moeten dicht. Campings, vakantieparken en bungalowparken zijn wel gesloten, dit vanaf 3 november 2020.

De volgende inrichtingen kunnen, mits naleving van de veiligheidsvoorschriften, openblijven:

  • eet- en drankgelegenheden in de transitzone van de luchthavens;
  • de sanitaire voorzieningen op de dienstenzones langs de snelwegen;
  • collectieve faciliteiten voor dak- en thuislozen; en
  • grootkeukens voor scholen, voor verblijf-, leef- en werkgemeenschappen.

Verplichte sluiting inrichtingen van de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector

Vorige week kon u in het CLB Actueel al een lijst terugvinden van de inrichtingen van de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector die moesten sluiten. Hier wordt nog aan toegevoegd:

  • dierentuinen en dierenparken;
  • feest- en receptiezalen, ook rouwmaaltijden zijn niet meer toegelaten.

Essentiële ondernemingen

Enkel ondernemingen die essentiële goederen aanbieden aan consumenten kunnen openblijven. Ze mogen enkel openblijven voor het aanbieden van deze goederen, niet-essentiële goederen moeten uit de rekken gehaald of afgeplakt worden. Dit om oneerlijke concurrentie te vermijden.

De volgende winkels worden, in het ministerieel besluit, als essentiële winkels gezien:

Markten die in hoofdzaak essentiële goederen aanbieden mogen plaatsvinden, voor het aanbieden van deze goederen.

Niet-essentiële winkels beschikken wel over de mogelijkheid om hun activiteiten voort te zetten via levering of een systeem op afspraak om vooraf bestelde goederen in openlucht op te halen, mits naleving van de veiligheidsmaatregelen.

Diensten

Ondernemingen die essentiële diensten aanbieden, mogen hun dienstverlening fysiek verderzetten. Dit betreft o.a.:

Deze lijst is niet limitatief.

Niet-medische contactberoepen

Alle niet-medische contactberoepen moeten de deuren sluiten, ook mogen zij geen diensten aan huis aanbieden. Dit betreft:

  • schoonheidssalons;
  • niet-medische pedicurezaken;
  • nagelsalons;
  • massagesalons;
  • kapperszaken en barbiers;
  • tatoeage- en piercingsalons.

Andere verboden activiteiten

Huis-aan-huis- en leurdersactiviteiten zijn verboden.

Ook teambuildings met fysieke aanwezigheid mogen niet doorgaan.

Onderwijs

De herfstvakantie is verlengd tot en met zondag 15 november 2020 voor alle onderwijsniveaus, behalve het hoger onderwijs.

Tijdens de bijkomende week herfstvakantie, van 9 tot en met 13 november 2020, is er voor het basisonderwijs noodopvang voorzien. In eerste instantie moeten de ouders maximaal zelf instaan voor de opvang. Indien dit niet lukt, handelen de lokale besturen/VGC vanuit hun regierol. Scholen kunnen hieraan meewerken en het onderwijspersoneel kan zich vrijwillig aanmelden. Het attest ‘sluiting corona’ moet niet automatisch afgeleverd worden door de school voor de bijkomende week herfstvakantie. De ouders kunnen dit wel aanvragen, wanneer de werkgever dit wenst.

Zoals vorige week aangegeven, kunnen werknemers gebruik maken van de tijdelijke werkloosheid overmacht bij de sluiting van scholen voor de opvang van hun kinderen.

Regionaal of lokaal niveau

Op regionaal of lokaal niveau kunnen er steeds strengere maatregelen gelden.

Bron: Ministerieel besluit van 1 november 2020 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, B.S. 1 november 2020; https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/update-herfstvakantie-verlengd-tot-en-met-15-november.


 

Meer thuis geraken in telewerken? Ontdek onze opleidingen!

Merkt u dat uw medewerkers moeilijk de aanpassing kunnen maken naar telewerk en zich niet goed in hun vel voelen? Dan zijn deze webinars zeker een aanrader!

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085
3570 Alken
GPS-adres: Stationsstraat 108
011 31 23 41
011 31 45 67
Volg ons op