02.12
2021

Overlegcomité neemt nieuwe maatregelen

 

 

Op vrijdag 26 november 2021 kwam het Overlegcomité vervroegd terug samen, aangezien de coronasituatie in ons land snel verslechterde.

1. De volgende maatregelen gelden sinds zaterdag 27 november 2021:

Telethuiswerk
De periode van verplicht telethuiswerk, tenzij dit onmogelijk is omwille van de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteit of de dienstverlening, met maximaal één terugkeerdag per week wordt verlengd van 12 december 2021 naar 19 december 2021. Vanaf 20 december 2021 mogen er maximaal twee terugkeerdagen per week voorzien worden.

De maandelijkse elektronische registratieplicht blijft behouden. Meer informatie hierover kan u hier terugvinden.

Horeca
Voor de horeca werden opnieuw bijkomende maatregelen genomen. Zo wordt het aantal personen per tafel beperkt tot 6. Een huishouden mag een tafel delen, ongeacht de grootte van het huishouden. Enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan.

De openingsuren worden beperkt van 05u00 tot 23u00.

Discotheken en dancings
Discotheken en dancings moeten opnieuw sluiten.

Private bijeenkomsten
Private bijeenkomsten binnen zijn verboden (bijvoorbeeld een zaal afhuren voor een familiefeest), uitgezonderd begrafenissen en huwelijksfeesten.

Deze bepalingen gelden niet voor bijeenkomsten in de private woonst. Het Overlegcomité moedigt het gebruik van zelftesten wel aan. Indien er een beroep wordt gedaan op een professioneel georganiseerde horeca-activiteit, moet er echter wel gebruik gemaakt worden van het Covid Safe Ticket én geldt dat de dienstverlening beperkt blijft tussen 05u00 en 23u00.

Bovenstaande regels gelden niet voor huwelijken en begrafenissen. Hiervoor gelden de volgende regels: Vanaf 50 personen binnen en vanaf 100 personen buiten, moet er gebruik worden gemaakt van het Covid Safe Ticket. Alsook gelden de modaliteiten van de horeca, waarbij dansen met mondmasker toegelaten is.

2. De volgende maatregelen gelden sinds maandag 29 november 2021:

Publieke evenementen
Publieke evenementen binnen mogen enkel zittend doorgaan, inclusief het Covid Safe Ticket en mondmasker.

Bij publieke evenementen buiten, dienen de organisatoren de regels van de social distancing en afstand van 1,5 meter tussen de gezelschappen te respecteren. Anders zal hun evenement gesloten worden.

De modaliteiten van de horeca zijn hier van toepassing.

Handelsbeurzen
Mondmaskers zijn vanaf maandag 29 november 2021 verplicht op handelsbeurzen. Deelstaten moeten de nodige maatregelen nemen voor een veralgemeende invoering van het Covid Safe Ticket.

Sportwedstrijden
Sportwedstrijden binnen mogen enkel doorgaan zonder publiek. Elke deelnemer tot en met 18 jaar mag evenwel vergezeld worden door zijn of haar ouders.

Onderwijs en jeugdactiviteiten
De ministers van Onderwijs en de ministers van Jeugd hebben hiervoor een pakket aan verstrengde maatregelen uitgewerkt, zoals verstrenging van de mondmaskerplicht, het uit elkaar houden van klasgroepen etc.

Bijkomende vaccinaties
Na de booster voor kwetsbare en specifieke doelgroepen, zoals 65-plussers, zorgverleners, personen met immunodeficiëntie, personen ingeënt met Johnson&Johnson, moet de hele bevolking zo snel mogelijk een extra vaccinatiedosis krijgen.

Er wordt gestreefd dat burgers ten laatste 4 maanden (Johnson&Johnson en AstraZeneca) of 6 maanden (Pfizer en Moderna) na hun laatste dosis een booster-vaccin krijgen met een mRNA-vaccin.

Er is advies gevraagd door het Comité aan de Hoge Gezondheidsraad en het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek, met het oog op het eventuele opstarten, op vrijwillige basis, van de vaccinatie van de 5- tot 11-jarigen.

Aan de politie wordt gevraagd om streng op te treden tegen overtredingen van de maatregelen.

Tot slot communiceerde het Overlegcomité nog drie richtsnoeren om het veilig te houden:

  1. beperk uw contacten;
  2. gebruik zelftesten;
  3. ventileer.

 

Bron: Koninklijk besluit van 27 november 2021 houdende wijziging van het koninklijk besluit van 28 oktober 2021 houdende de nodige maatregelen van bestuurlijke politie teneinde de gevolgen voor de volksgezondheid van de afgekondigde epidemische noodsituatie betreffende de coronavirus COVID-19 pandemie te voorkomen of te beperken, BS 27 november 2021; www.premier.be; diverse nieuwsbronnen.


Sociale Actualiteit

Blijf het hele jaar door up-to-date over alle wijzigingen in de sociale wetgeving met onze opleiding ‘Sociale Actualiteit’. Vanaf volgend jaar kan u deze sessies live óf als webinar volgen en krijgt u de opname van het webinar toegestuurd. Schrijf u dus nu al in voor de 4 sessies in 2022 aan slechts eenmalig €295 met 10% vroegboekkorting!


 

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085
3570 Alken
GPS-adres: Stationsstraat 108
011 31 23 41
011 31 45 67
Volg ons op