08.05
2025

Open Wervendag op zondag 25 mei 2025: mag je je personeel laten werken?

 

 

Op zondag 25 mei 2025 zetten meer dan 100 werven in België hun poorten open voor het grote publiek. Op die manier krijgen bezoekers een blik achter de schermen van de bouwsector.

Om dit evenement in goede banen te leiden, doen ondernemingen beroep op hun werknemers: kan dit? Moet er rekening worden gehouden met bepaalde bijzonderheden?

Zondagsarbeid
In principe is het verboden om werknemers op zondag te laten werken.

De Arbeidswet voorziet echter een aantal uitzonderingen, waaronder “deelname aan manifestaties van alle aard”. Hieronder vallen o.a. salons, tentoonstellingen en braderijen. Ook Open Wervendag valt onder deze uitzondering.

Toeslag
De algemene wetgeving voorziet geen toeslag voor zondagsarbeid. In principe moeten deze uren dus aan het normale loon worden vergoed.

Sommige sectoren voorzien echter wel een toeslag voor werken op zondag. In PC 124, het paritair comité voor de bouwsector, is dit niet het geval, maar voor andere sectoren kan je dit best laten nakijken.

Inhaalrust
Een werknemer die op zondag prestaties heeft geleverd, heeft recht op onbetaalde inhaalrust. Deze inhaalrust moet worden toegekend binnen de 6 dagen daaropvolgend.  

Ook hier is een afwijkende sectorale regeling mogelijk, maar dit is niet het geval in PC 124.

Indien de zondagsarbeid tenminste 4 uren duurde, dan bedraagt de inhaalrust een volledige dag. De inhaalrust bedraagt een halve dag indien de zondagsarbeid minder dan 4 uren duurde.

De inhaalrust mag samenvallen met een dag waarop normaal gezien niet wordt gewerkt in de onderneming (meestal de zaterdag).

Overuren
Indien de voltijdse werknemers gedurende deze week al normaal hebben gewerkt, dan zijn de uren gepresteerd op zondag overuren.

Het presteren van overuren is echter niet zomaar toegelaten. Daarom kan je best vermijden dat de uren op zondag overuren zijn door in deze week een vrije dag te voorzien voor de betrokken werknemers. Deze tijdelijke wijziging van het uurrooster wordt opgenomen in een bijlage aan de arbeidsovereenkomst en in het arbeidsreglement, indien dit specifieke uurrooster hierin nog niet werd opgenomen.

Is overwerk onvermijdelijk, dan kan je best het specifiek stelsel van vrijwillige (relance) overuren toepassen. Hiervoor is enkel het akkoord van de werknemer en een schriftelijke overeenkomst met deze werknemer vereist.

In tegenstelling tot de ‘gewone’ vrijwillige overuren zijn de vrijwillige relance overuren vrij van RSZ-bijdragen en van bedrijfsvoorheffing.

De vrijwillige relance overuren geven geen recht op het wettelijke overloon en geven ook geen recht op inhaalrust.

Indien ‘gewone’ vrijwillige overuren worden gepresteerd, is er wel een toeslag van 100% verschuldigd omdat de overuren op een zondag worden gepresteerd.

Gaat het niet om vrijwillige (relance) overuren, dan moeten de bevoegde inspectiediensten vooraf schriftelijk worden ingelicht.
De gewijzigde uurroosters moeten minstens 24 uren op voorhand worden aangeplakt in de lokalen van de onderneming. Is er een vakbondsafvaardiging aanwezig in jouw onderneming, dan moet je hun akkoord vragen.

Voor deze overuren gepresteerd op zondag moet minstens een toeslag van 100% worden betaald. Er moet ook betaalde inhaalrust worden toegekend die moet samenvallen met activiteitsuren.

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085
3570 Alken
GPS-adres: Stationsstraat 108
011 31 23 41
011 31 45 67
Volg ons op