13.07
2021

Opgelet: controles tijdelijke werkloosheid wegens overmacht corona

 

 

 

Tot 31 augustus 2020 en opnieuw vanaf 1 oktober 2020 tot en met heden kon alle tijdelijke werkloosheid die het gevolg is van corona aangegeven worden als tijdelijke werkloosheid overmacht corona, ook indien het strikt genomen ging om economische werkloosheid en indien er nog bepaalde dagen per week gewerkt kon worden.

De inspecteurs van de RVA voeren reeds controles uit op het gebruik van deze tijdelijke werkloosheid wegens overmacht corona en zullen dat in de toekomst nog meer gaan doen.

Het onrechtmatig gebruik ervan zal steeds worden gesanctioneerd.

Wanneer het bovendien gaat om economische werkloosheid die niet in oorzakelijke verband staat met overmacht corona, zal de RVA in de toekomst geen tijdelijke werkloosheid omwille van corona meer aanvaarden.

Wij raden werkgevers, die beroep willen blijven doen op tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht corona, bijgevolg aan om steeds het oorzakelijk verband met corona te (kunnen) motiveren. Indien de economische werkloosheid bijgevolg niet in oorzakelijk verband staat met corona, is het aangewezen om gebruik te maken van tijdelijke werkloosheid omwille van economische oorzaken.

 

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085
3570 Alken
GPS-adres: Stationsstraat 108
011 31 23 41
011 31 45 67
Volg ons op