29.06
2022

PC 124: Bouwbedrijf - Verplichting tot het volgen van een basisveiligheidsopleiding

In PC 124: bouwbedrijf is er een cao afgesloten omtrent een verplichte basisveiligheidsopleiding die arbeiders in de bouwsector moeten volgen. De cao trad retroactief in werking op 1 april 2022. Er wordt echter voorzien in een overgangsregeling van 6 maanden.

 

Principe

Met een basisveiligheidsopleiding wordt een opleiding bedoeld die deelnemers bewust maakt van de risico’s waarmee zij op de bouwplaats kunnen worden geconfronteerd, ongeacht of deze risico’s voortvloeien uit hun eigen activiteit dan wel uit andere bouwactiviteiten die in hun omgeving worden verricht. Ook basiskennis van de wettelijke preventieprincipes, de toepassing van aangepaste preventiemaatregelen en het veilig gedrag op een bouwplaats maken deel uit van de basisveiligheidsopleiding. Deze opleiding moet een totale duurtijd hebben van minstens 8 uur.

 

Wie moet deze opleiding volgen?

Veiligheidscoördinator verplicht op bouwplaats

Arbeiders op bouwplaatsen waar een veiligheidscoördinator verplicht is, moeten een basisopleiding VCA of een gelijkwaardige opleiding volgen in een erkend opleidingscentrum.

Veiligheidscoördinator niet verplicht op bouwplaats

Voor de overige bouwplaatsen kan er ook geopteerd worden voor een interne opleiding, gegeven door een bevoegde persoon (bijvoorbeeld de preventieadviseur). De kwaliteit van de basisopleiding zal worden gevrijwaard door Constructiv. Ook in dit geval kan er echter beroep worden gedaan op een erkend opleidingscentrum.

Deze verplichting geldt momenteel enkel voor arbeiders die ressorteren onder PC 124. Het is echter de bedoeling om deze opleiding op termijn ook verplicht te maken voor onder meer zelfstandigen en gedetacheerde werknemers.

 

Vrijstellingen

Arbeiders kunnen beschikken over een vrijstelling van de verplichting om een basisveiligheidsopleiding te volgen, indien ze het bewijs leveren dat:

  • ze reeds in het bezit zijn van een geldig VCA-certificaat;
  • ze reeds in het bezit zijn van een door Constructiv afgegeven of gevalideerd getuigschrift waaruit blijkt dat de gevolgde opleiding voldoet aan de voorwaarden van de cao;
  • ze in de afgelopen 15 jaar ten minste 5 jaar ervaring hebben opgedaan in de bouwsector;
  • ze reeds een door Constructiv gevalideerde veiligheidsopleiding voor de bouw hebben gevolgd;
  • ze voldoen aan de voorwaarden omtrent de veiligheidspas voor uitzendkrachten in de bouw.

Nieuwe werknemers

Nieuwe arbeiders in de sector, moeten deze basisveiligheidsopleiding volgen binnen de maand die volgt op het begin van hun tewerkstelling op een bouwplaats. Indien de arbeider start in de maanden juli of augustus, moet de veiligheidsopleiding ten laatste op 30 september zijn gevolgd.

 

Inwerkingstreding

Deze nieuwe verplichting geldt sedert 1 april 2022. De cao voorziet echter in een overgangsregeling van 6 maanden. Iedere arbeider die onder deze regeling valt, moet dus tegen 1 oktober 2022 een basisveiligheidsopleiding hebben gevolgd.

Indien het om objectieve en/of praktische organisatorische redenen onmogelijk is om de arbeiders de opleiding te laten volgen tegen 1 oktober 2022, kan er nog eens 6 maanden uitstel worden gevraagd (t.e.m. 31 maart 2023). Dit mits goedkeuring van de syndicale afvaardiging of, bij ontstentenis van een syndicale afvaardiging, na melding bij Constructiv via volgende link: https://www.flexmail.eu/f-e46845bd188efd06.

 

Meer info?

Voor meer informatie over de basisveiligheidsopleiding kan u terecht bij CLB Academy. Zij beantwoorden graag al uw vragen. Contacteer hen via academy@clbgroup.be of via het nummer 011 30 50 63.

Plant u graag meteen een basisveiligheidsopleiding voor uw medewerker(s)? Check onderstaande data en boek meteen een opleiding in dicht bij u! 

12/08/2022 - Basisveiligheid in de bouw (Alken)

08/09/2022 - Basisveiligheid in de bouw (Herentals)

27/09/2022 - Basisveiligheid in de bouw (Heusden-Zolder)

25/10/2022 - Basisveiligheid in de bouw (Heusden-Zolder)

15/11/2022 - Basisveiligheid in de bouw (Alken)

29/11/2022 - Basisveiligheid in de bouw (Heusden-Zolder)

De opleiding kan ook als bedrijfsopleiding in uw onderneming worden aangevraagd.

 

Daarnaast kan u ook info opvragen bij uw regionale tak van Constructiv. U kan Constructiv, regio Limburg, bereiken via 011/30.12.40 of via lim@constructiv.be.

De contactgegevens van Constructiv in de andere regio’s vindt u terug via www.constructiv.be of kan u bekomen bij onze diensten. 

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085
3570 Alken
GPS-adres: Stationsstraat 108
011 31 23 41
011 31 45 67
Volg ons op