27.08
2021

Phishing: let op voor e-mails die een COVID-19-compensatie beloven!

Wees voorzichtig: er doen e-mails van oplichters de ronde die u een compensatie voor COVID-19 beloven. Klik nooit op een link in een verdachte e-mail!

Hoe weet u of een e-mail verdacht is?

Frauduleuze e-mails duiken tegenwoordig opvallend vaak op. Momenteel circuleert er eentje die de qua uitzicht heel goed lijkt op een bericht van my e-box (de e-box voor burgers) en die een compensatie belooft voor de coronacrisis.

Op een recente Safeonweb-nieuwspagina over phishingmails in circulatie vindt u een voorbeeld van zo’n oplichtingsmail. Ze zijn heel moeilijk te onderscheiden van echte my e-box-berichten.

Trap er niet in! We geven u een paar tips die u helpen te bepalen of een e-mail authentiek is, dan wel of u met een geval van phishing te maken hebt:

  • Kijk naar het adres van de verzender: als het er verdacht uitziet, of er staat een fout in, hebt u ongetwijfeld met phishing te maken.
  • Ga na waar de link naartoe leidt, maar zonder erop te klikken: op uw computer zweeft u met de cursor over de link. Zo ziet u het webadres waar de link naartoe gaat.
  • Lees het bericht aandachtig: als er fouten in staan, is de kans klein dat het van een overheidsinstelling komt.
  • Ga naar de website van de instelling die het bericht zogezegd verzonden heeft, en kijk of u echt de actie moet ondernemen die u in de e-mail gevraagd wordt. Hebt u nog twijfels? Bel de instelling dan even op om zeker te zijn.

Er zijn nog zaken waarop u kunt letten om pogingen tot phishing te herkennen. Ga zeker eens kijken op de pagina Leer valse mails herkennen van Safeonweb.be, en test uzelf met de Safeonweb-phishingtest.

Wat doet u met een frauduleuze e-mail?

Klik in geen geval op de link, en open nooit een bijlage!

Antwoord niet op het bericht en stuur het zeker niet door naar iemand van uw contacten. We raden u aan om het bericht door te sturen naar verdacht@safeonweb.be. De mensen van Safeonweb bekijken dit soort pogingen tot oplichting.

Hebt u al geklikt? Vul dan zeker geen enkel veld in en vermijd elke interactie.

 

Contacteer zeker onze partners CLB Verzekeringen, zij hebben een oplossing om u hiertegen te verzekeren >>

 

Bron: www.socialsecurity.be/site_nl/employer/infos/news.htm#news-pishing

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085
3570 Alken
011 31 23 41
011 31 45 67
Volg ons op