03.01
2024

Tijdelijke werkloosheid - aanvullende vergoeding vanaf 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 wordt de uitkering bij tijdelijke werkloosheid niet meer berekend op basis van 65% van het (begrensde) loon, maar op basis van 60% van het (begrensde) loon. De Wet houdende diverse arbeidsbepalingen voorziet in een gedeeltelijke compensatie van deze daling in de vorm van een extra aanvulling, gedragen door de werkgever of het Fonds voor Bestaanszekerheid, bovenop de uitkering voor tijdelijke werkloosheid.

 


VOOR WELKE VORMEN VAN TIJDELIJKE WERKLOOSHEID IS DE AANVULLENDE VERGOEDING VAN TOEPASSING?

De aanvullende vergoeding is van toepassing voor alle vormen van tijdelijke werkloosheid, met uitzondering van de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

HOEVEEL BEDRAAGT DE AANVULLENDE VERGOEDING?

De aanvullende vergoeding bedraagt € 5 per dag tijdelijke werkloosheid. Echter, niet alle werknemers hebben recht op dit bedrag vanaf de eerste dag werkloosheid:

Het maandloon is lager dan € 4.000 bruto
De werknemer waarvan het maandloon niet hoger is dan
€ 4.000 bruto, heeft, voor iedere dag die wordt gedekt door een tijdelijke werkloosheidsuitkering, recht op een toeslag van
€ 5. Deze aanvullende vergoeding geldt onverminderd de reeds bestaande wettelijke en conventionele supplementen.

Het maandloon is hoger dan € 4.000 bruto
De werknemer waarvan het maandloon hoger is dan € 4.000 bruto, heeft recht op deze toeslag van zodra hij/zij in hetzelfde jaar bij dezelfde werkgever meer dan 26 dagen tijdelijke werkloosheid telt en dit voor alle dagen vanaf de 27ste dag. De dagen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht worden niet meegeteld voor het berekenen van deze grens.
 
Ook in dit geval geldt de aanvullende vergoeding onverminderd de reeds bestaande wettelijke en conventionele supplementen.

Onduidelijkheden
Momenteel is het onduidelijk hoe we het bedrag van € 4.000 bruto moeten berekenen.
Op welk ogenblik moet dit maandloon worden berekend? Mag het bedrag van € 4.000 bruto worden geproratiseerd voor deeltijdse werknemers? Met welke loonelementen moet rekening worden gehouden? Hier komen we nog op terug.

INDEXERING

Het bedrag van € 5 is gekoppeld aan de spilindex geldend op 1 januari 2024 en wordt verhoogd of verminderd overeenkomstig het indexcijfer van de consumptieprijzen.

BETALING

De aanvulling is ten laste van de werkgever, tenzij er in een algemeen verbindend verklaarde collectieve arbeidsovereenkomst wordt bepaald dat het Fonds voor Bestaanszekerheid deze kost draagt.

Indien een sectorale of ondernemings-cao voorziet in een bedrag dat minstens gelijkwaardig is, is de werkgever eveneens niet verplicht deze extra aanvulling te voorzien.

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085
3570 Alken
GPS-adres: Stationsstraat 108
011 31 23 41
011 31 45 67
Volg ons op