08.06
2023

Opgelet: controles vrijstellingen doorstorting bedrijfsvoorheffing!

 

 

1. Algemeen

Ook dit jaar hebben sommige bedrijven die gebruik maken van één of meer vrijstellingen van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing een brief ontvangen van de FOD Financiën om hen te informeren over mogelijke toekomstige controles.

Het gaat hier om inkomsten die belastbaar zijn en die daarom in principe aan bedrijfsvoorheffing moeten worden onderworpen, maar waarvoor de wetgever bepalingen heeft ingevoerd die de schuldenaar van de voorheffing ervan vrijstellen om de op de inkomsten ingehouden bedrijfsvoorheffing aan de Schatkist te storten.

Het gaat om de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing op de volgende inkomsten:

  • vergoedingen voor gepresteerd overwerk;
  • bezoldigingen in de koopvaardij-, bagger- en sleepvaartsector;
  • bezoldigingen van onderzoekers;
  • bezoldigingen in de sector van de zeevisserij;
  • vergoedingen voor ploegenarbeid en nachtarbeid;
  • bezoldigingen van bepaalde sportbeoefenaars;
  • bezoldigingen betaald in de profit- en non-profit sector.

Die vrijstelling van doorstorting wordt enkel toegestaan voor deze gevallen, voor zover is voldaan aan welbepaalde voorwaarden en vrijstellingsregels.

Met het oog op mogelijke controle, moedigt de FOD Financiën bedrijven aan om zelf na te gaan of ze al dan niet voldoen aan de toepasselijke wet- en regelgeving om zo financiële risico’s te beperken.

Meer informatie hierover is terug te vinden in de technische fiches van de fiscus, die zowel de juridische basis als de praktische toepassing van deze maatregelen uitgebreid toelichten.

 

2. Aandachtspunten bij ploegen- en nachtarbeid

N.a.v. de mini-taxshift, die op 1 april 2022 in voege is getreden, werd de regeling inzake de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor nacht-, ploegen- en volcontinu arbeid gewijzigd.

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen:

  • Het gaat niet meer om één vrijstelling maar om twee afzonderlijke vrijstellingen; een ploegensysteem waarbij één ploeg tijdens de nacht werkt, blijft evenwel ploegenarbeid;
  • De berekening van de 1/3de norm in het kader van nacht- en ploegenarbeid moet afzonderlijk gebeuren;
  • De berekening van de 1/3de norm in het kader van nacht- en ploegenarbeid moet bovendien per uur gebeuren in plaats van per dag:  enkel de uren waarvoor effectief een premie werd betaald, komen in aanmerking voor de berekening van de 1/3de norm;
  • Een pauze van max. 15 minuten tussen 2 opeenvolgende ploegen wordt expliciet toegelaten.

Bovenop het contractueel bruto uurloon moet een MINIMUM PREMIE per uur worden toegekend van:

  • 2% van het contractueel bruto uurloon voor ploegenarbeid en volcontinu arbeid (ongeacht dag- of nachtploeg);
  • 12% van het contractueel bruto uurloon voor nachtarbeid.

Bovendien is vereist dat ALLE werknemers voor ploegenarbeid en volcontinu arbeid een minimumpremie ontvangen. Het gaat om alle werknemers van de ploeg.

Werkt één ploeg van het ploegensysteem tijdens de nacht, dan blijft het ploegenarbeid. De vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor ploegenarbeid heeft bijgevolg voorrang.

Vanaf 1 april 2024 zal deze premie (zowel voor nacht- als voor ploegenarbeid) ook moeten worden opgenomen in een collectieve arbeidsovereenkomst, arbeidsreglement of individuele arbeidsovereenkomst.

De vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor ploegen- en nachtarbeid wordt op niveau van de groep (van werknemers die in aanmerking komen voor deze vrijstelling) berekend.

Er worden dus twee aparte berekeningen gemaakt:

  • enerzijds voor de groep van werknemers waarvoor de werkgever de vrijstelling doorstorting BV nachtarbeid toepast;
  • anderzijds voor de groep werknemers die in aanmerking komen voor de vrijstelling doorstorting BV ploegenarbeid.

Voor alle vrijstellingen worden verder ook nog de procedurele regels inzake de onderzoeks-, aanslag-, en terugvorderingstermijnen aangepast. Bij het indienen van een onjuiste aangifte kan de werkgever voortaan ook een administratieve boete oplopen. Zo zal de werkgever afhankelijk van de ernst van de overtreding 10% tot 200 % van de vrijstelling moeten terugstorten.

 

 

ONLINE INFOSESSIE

Blijf op de hoogte van de sociale wetgeving!

Elk kwartaal organiseren we een online infosessie (opleiding van 1,5 uur) over de actuele sociaaljuridische wijzigingen, hoe je deze best kan interpreteren en toepassen in de praktijk.

 

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085
3570 Alken
GPS-adres: Stationsstraat 108
011 31 23 41
011 31 45 67
Volg ons op