10.01
2023

Arbeidsongeschikt? Zo bescherm je je inkomen en je zaak

Stel: je werkt als zelfstandige, maar op een dag gebeurt er iets waardoor je een tijdje niet meer kunt werken. Je wordt ziek, je hebt een ongeval, kortom je bent ‘arbeidsongeschikt’ zoals we dat noemen in verzekeringstermen.

Uiteraard wil je jezelf en je zaak beschermen tegen de nadelige gevolgen van zo’n periode. Want er zijn drie problemen die kunnen ontstaan:

 • Probleem 1: je ontvangt maar een kleine maandelijkse uitkering van de staat.
 • Probleem 2: de omzet van jouw zaak keldert.
 • Probleem 3: de vaste kosten van jouw zaak blijven gewoon verder lopen.

Gelukkig bestaat er voor elk probleem een oplossing. De volgende drie verzekeringen vullen elkaar perfect aan en zijn dus zeker de moeite waard:

Verzekering Gewaarborgd Inkomen
De naam zegt het zelf, deze verzekering waarborgt jouw persoonlijk inkomen. Ze zorgt ervoor dat je een loon hebt, een maandelijkse vaste som op je bankrekening. Deze verzekering keert je namelijk elke maand een bedrag uit dat tot 80% van je huidige inkomen kan dekken. Een welgekomen aanvulling op de beperkte uitkering die je kan ontvangen via je ziekenfonds (raadpleeg daarvoor zeker de website van je ziekenfonds of van het RIZIV). De maandelijkse premie die je voor deze verzekering
betaalt, hangt hier uiteraard mee samen. Belangrijk voordeel hierbij: je premies zijn fiscaal aftrekbaar.

Omzetverzekering
Weer zo eentje die voor zichzelf spreekt: dit is de verzekering die de omzet van je zaak verzekert. Dit is dus geen verzekering die je op je persoonlijke naam afsluit, wel op naam van je vennootschap. Wanneer je niet in je zaak kan werken, zal de omzet verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Bij deze verzekering betaalt je vennootschap maandelijks een bedrag om het omzetverlies door jouw afwezigheid te compenseren. Zo kan je tot 60% van je omzet veiligstellen. Ook bij deze verzekering zijn de betaalde premies fiscaal aftrekbaar als beroepskost.

Verzekering Vaste Kosten
Met deze verzekering dek je je vaste kosten, zoals de huur van je bedrijfspand, de rekeningen van gas en elektriciteit, de lonen van je personeel, enz. Tot 80% van je vaste kosten zijn gedekt met deze verzekering. Ook zelfstandigen zonder een vennootschap kunnen een dergelijke verzekering afsluiten. En ook hier geldt: hoe hoog het uit te keren bedrag is, bepaal je vooraf zelf. De premie die je betaalt hangt daarmee samen. Alle premies zijn ook hier fiscaal aftrekbaar.

Samenvatting
Zoals je merkt, het is een hele boterham. Maar wel een hele logische en waardevolle boterham.

We vatten het nogmaals heel kort samen:

 • Probleem: je inkomen
  > oplossing: Verzekering Gewaarborgd Inkomen
 • Probleem: de omzet van je zaak
  > oplossing: Omzetverzekering
 • Probleem: de vaste kosten van je zaak
  > oplossing: Verzekering Vaste Kosten

Belangrijk om te weten: dit zijn verzekeringen die je kan gebruiken wanneer je persoonlijke situatie ervoor zorgt dat je niet kan werken. Zoals hierboven aangehaald, kan dat bijvoorbeeld door een ziekte of een ongeval komen.

Er zijn jammer genoeg nog andere, externe factoren waardoor je tijdelijk niet in je zaak zou kunnen werken. Bijvoorbeeld doordat een brand je bedrijfspand vernielt, doordat je showroom overstroomd is, je bedrijf gehackt wordt... Ook voor deze risico’s zijn er verzekeringsoplossingen zoals een verzekering bedrijfsschade, cyberverzekering...

Meer informatie?
Voor meer informatie over al deze verzekeringen voor zelfstandigen/bedrijven, kan je ons contacteren via verzekeringen@clbgroup.be of via het nummer 011 59 90 62. Wij helpen je met plezier verder!

 

Bron: www.vivium.be

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085
3570 Alken
GPS-adres: Stationsstraat 108
011 31 23 41
011 31 45 67
Volg ons op