06.05
2024

Het groeiend belang van fietsverzekeringen, ook voor bedrijven

In een wereld waar duurzaamheid en mobiliteit steeds belangrijker worden, groeit de populariteit van fietsen gestaag. Fietsen bieden niet alleen een milieuvriendelijk alternatief voor auto’s, maar dragen ook bij aan een gezondere levensstijl. Daarenboven worden ze ook steeds meer aangeboden door bedrijven als een soort extra legaal voordeel. Echter, net zoals bij andere vervoersmiddelen, brengt het bezitten van een fiets ook risico’s met zich mee. Om deze risico’s te beheren en fietsers gemoedsrust te bieden, worden fietsverzekeringen steeds relevanter.

BESCHERMING TEGEN DIEFSTAL
Een van de meest voorkomende zorgen onder fietsers is diefstal. Fietsen zijn aantrekkelijke doelwitten voor dieven vanwege hun relatieve gemakkelijkheid om te stelen en de hoge doorverkoopwaarde van sommige (elektrische) modellen. Een fietsverzekering biedt bescherming tegen deze financiële klap door compensatie te bieden in geval van diefstal. Dit zorgt ervoor dat fietsers niet volledig opdraaien voor de kosten van het vervangen van hun gestolen fiets.

Belangrijk hierbij is wel rekening te houden met de voorwaarden die de verzekeringsmaatschappij oplegt voor dekking bij diefstal. Vaak is dit afhankelijk van het type fiets (bvb. racefiets, speedpedelec,…). Deze verplichtingen kunnen gaan van verplicht type slot, tot manier van vastmaken van je fiets. Laat je hiervoor zeker goed informeren door je makelaar.

DEKKING VOOR SCHADE
Naast diefstal kan een fiets ook beschadigd raken door ongelukken, vallen of vandalisme. Reparatiekosten kunnen snel oplopen, vooral als er sprake is van schade aan dure onderdelen zoals frames, wielen of versnellingssystemen. Een fietsverzekering kan deze kosten dekken, waardoor fietsers zich minder zorgen hoeven te maken over de financiële gevolgen van schade.

AANSPRAKELIJKHEID
Fietsers zijn ook onderhevig aan aansprakelijkheid, omdat ze deelnemen aan het verkeer. Een ongeluk waarbij een fietser schade toebrengt aan eigendommen van anderen of letsel veroorzaakt, kan leiden tot juridische procedures en hoge schadevergoedingen. Een fietsverzekering kan deze aansprakelijkheid dekken, waardoor fietsers beschermd worden tegen financiële gevolgen die voortvloeien uit ongelukken. In sommige gevallen is deze dekking vervat in andere verzekeringen (bvb. BA Familiale), maar in andere gevallen of bij andere type fietsen dringt een dergelijke dekking zich op.

EXTRA VOORDELEN
Naast dekking tegen diefstal, schade en aansprakelijkheid, bieden veel fietsverzekeringen ook extra voordelen. Deze kunnen onder meer pechhulp onderweg, wereldwijde dekking en vergoeding voor accessoires omvatten.

CONCLUSIE
In een tijdperk waarin fietsen een steeds belangrijker onderdeel worden van onze mobiliteitscultuur en de fietsen steeds duurder worden, is het hebben van een fietsverzekering geen luxe, maar eerder een  noodzaak geworden. De financiële bescherming die een fietsverzekering biedt tegen diefstal, schade en aansprakelijkheid kan aanzienlijke gemoedsrust bieden aan fietsers, waardoor ze zich vol vertrouwen kunnen verplaatsen.

Met de toenemende beschikbaarheid en diversiteit van fietsverzekeringen, is het verstandig voor fietsers om de opties te verkennen en een beleid te kiezen dat past bij hun behoeften en budget.

Laat je hiervoor zeker adviseren door een erkende makelaar, want er zijn 1001 oplossingen in deze groeiende markt. CLB verzekeringen kan je hierin uitgebreid begeleiden. Bel ons op 011 59 90 62
of mail ons op verzekeringen@clbgroup.be.

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085
3570 Alken
GPS-adres: Stationsstraat 108
011 31 23 41
011 31 45 67
Volg ons op