01.07
2021

Hoeveel tijd moet u laten tussen een griepvaccin en een coronavaccin?

Het officiële antwoord, dat u ook op www.laatjevaccineren.be terugvindt, luidt dat u twee weken voor of na uw coronavaccin beter geen andere niet-levende vaccins krijgt.

Hoe moet u dit nieuws interpreteren?

Waarom twee weken?

De wachttijd van twee weken is eerder een richtlijn die door experten algemeen aanvaard wordt voor nieuwe vaccins. Zo staat het ook in de bijsluiter vermeld, omdat er nog onvoldoende studies zijn om hierover wetenschappelijk gefundeerde uitspraken te doen.

Op www.laatjevaccineren.be leest u dat de vaccinaties toch ook goed werken wanneer u deze periode van twee weken niet respecteert. Deze periode gebruiken we alleen om bij eventuele bijwerkingen goed te kunnen onderscheiden welk vaccin ze veroorzaakte. Dit algemeen principe geldt voor nieuwe vaccins, waarvan we geen gegevens hebben over het gelijktijdig toedienen van andere vaccins. Voor wat oudere vaccins zijn deze gegevens vaak beschikbaar en staan ze vermeld in de bijsluiter.

In het begin raadden de Amerikaanse Centra voor Ziektecontrole en -Preventie (CDC) deze periode aan voor de coronavaccins omdat het om nieuwe vaccins ging. Maar intussen werden miljoenen mensen gevaccineerd en kennen we het bijwerkingenpatroon van de vaccins. Daardoor schrapten ze deze beperking recent.

Wat als u toch andere vaccins nodig hebt?

Vooraleer deze aanpassing hier wordt doorgevoerd, is het nuttig om in de mate van het mogelijke de wachttijd van twee weken toch te respecteren. Lukt dat niet, dan is dat geen drama. Laatjevaccineren.be vermeldt letterlijk "Als het interval van 14 dagen per ongeluk niet gerespecteerd wordt en korter zou zijn, blijven de toegediende vaccins geldig en hoeven we geen nieuwe vaccinatie uit te voeren. Het respecteren van het interval van 14 dagen laat toe om eventuele bijwerkingen aan het correcte vaccin toe te schrijven."

De vaccins zullen elkaar dus niet beïnvloeden en u zal goed beschermd zijn tegen zowel covid-19 als tegen de ziekte waarvoor het andere vaccin bescherming biedt.

Conclusie

Er is een wachttijd van twee weken tussen de toediening van een coronavaccin en andere vaccins om bij eventuele bijwerkingen te weten welk vaccin deze veroorzaakt heeft. Het heeft niet met mogelijke interacties tussen de vaccinaties te maken. Heeft u toch een ander vaccin nodig in deze periode? Dan kan dit veilig toegediend worden en beide vaccins zullen voldoende bescherming geven. 

Bron: https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/hoeveel-tijd-moet-je-laten-tussen-een-coronavaccin-en-andere-vaccins

 

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085
3570 Alken
GPS-adres: Stationsstraat 108
011 31 23 41
011 31 45 67
Volg ons op