07.09
2022

De low code revolutie bij ontwikkeling van applicaties

Er zijn twee uitdagingen die het voor de IT-sector tegenwoordig steeds moeilijker maken. De eerste is dat steeds meer organisaties op korte termijn een bedrijfsapplicatie laten bouwen. En daarnaast is er een nijpend tekort aan developers om al deze applicaties te ontwikkelen. Om deze kloof tussen vraag en aanbod te tackelen, vond er op digitaal vlak een revolutie plaats: die van ‘low code’.

WAT IS LOW CODE?
Bij low code maakt men minder gebruik van softwareontwikkeling met complexe code waarbij uitgebreide programmeerkennis nodig is. Bij gebruik van low code kunnen developers professionele applicaties ontwikkelen op basis van een reeds bestaande grafische gebruikersomgeving. Applicaties bij elkaar klikken vervangt op die manier zuiver programmeren in code (een tijdrovend proces). Bijgevolg kunnen IT-bedrijven sneller en professioneler software bouwen voor eindgebruikers. Low code zorgt voor een verlaging van de ontwikkelkosten en verhoging van de algemene productiviteit. Niet alleen de productiviteit van de softwarebouwers, maar ook voor de bedrijven die de applicaties gebruiken.

DE REVOLUTIE
Net zoals Wordpress, Wix of andere platformen het bouwen van websites vergemakkelijken, gaat low code hetzelfde doen voor de ontwikkeling van software. Belangrijke begrippen van de digitale transformatie zoals cloud en agile zijn welgekend bij ieder softwarebedrijf. Om daarop succesvol verder te borduren, is het gebruiken van low code ontwikkeling van software cruciaal. Zo kan men tijd en geld besparen ten opzichte van softwareontwikkeling. In plaats van altijd van nul te beginnen, kunnen bestaande modellen gebruikt worden voor andere projecten en kan men deze modellen configureren op basis van de noden. Meerdere onderzoekbureaus voorspellen dat low code het begrip zal worden op vlak softwareontwikkeling in de toekomst.

DE MEERWAARDE VOOR EEN KMO
Vroeger waren er slechts twee opties voor een organisatie. Ofwel kochten ze een bestaand softwarepakket dat het meest overeenkwam met de noden. Ofwel lieten ze een volledige applicatie op maat programmeren, een duur en langzaam proces. Dankzij low code komt er derde optie bij. Ontwikkelaars kunnen door middel van configuraties een applicatie zeer snel bij elkaar klikken in een low code platform. Hierdoor dalen de kosten met 74% ten opzichte van traditionele applicatieontwikkeling. Dit opent deuren voor organisaties om met een beperkt budget een eigen systeem te laten ‘configureren’ op maat van de noden en bestaande bedrijfsprocessen.

Zelf op zoek naar een applicatie op maat of meer weten? Contacteer ons dan via it@clbgroup.be.

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085
3570 Alken
GPS-adres: Stationsstraat 108
011 31 23 41
011 31 45 67
Volg ons op