03.05
2023

Digitalisatie in een kmo

Digitalisatie is één van de belangrijkste trends van deze tijd. Het heeft veel te bieden aan bedrijven van alle groottes, dus ook kleine en middelgrote ondernemingen. Digitalisatie kan immers helpen om het werk efficiënter te maken en om de productiviteit te verhogen. Benieuwd hoe dit kan? In dit artikel maken we duidelijk hoe digitalisatie kan helpen om efficiënter en met minder menselijke fouten te werken binnen een kmo.

Papierloos werken
Eén van de eerste stappen tijdens het digitalisatieproces is het verminderen van papierwerk. Papieren documenten zijn vaak moeilijk te vinden en te organiseren. Ze kunnen makkelijk kwijtraken of beschadigd worden. Door het digitaliseren van de documenten zijn ze altijd voorhanden en kunnen ze veilig opgeslagen worden. Dit bespaart niet alleen tijd en geld, maar vermindert daarnaast ook de kans op menselijke fouten.

Automatisering van processen
Digitalisatie kan ook helpen bij het automatiseren van bedrijfsprocessen. Veel taken die medewerkers handmatig moeten uitvoeren, kan men versnellen door gebruik van softwareoplossingen. Denk maar aan een koppeling tussen verschillende systemen, zoals bijvoorbeeld facturatie, zodat gegevens automatisch doorgestuurd worden. Of een softwarebot die repetitieve handelingen zelf kan uitvoeren zonder menselijke tussenkomst.

Cloudopslag
Dankzij cloudopslag kunnen medewerkers altijd en overal toegang krijgen tot bedrijfsdocumenten en -bestanden. Dit betekent dat iedereen vanuit huis of onderweg kan werken, waardoor de flexibiliteit van het bedrijf wordt vergroot. Cloudopslag is ook een veiligere manier om documenten op te slaan dan op lokale servers. Het is minder kwetsbaar voor cyberaanvallen, gegevensverlies en het heeft ook uitgebreidere mogelijkheden om documenten te herstellen naar vorige versies.

Communicatie vanop afstand
Digitalisatie en communicatie vanop afstand gaan hand in hand. Zo zijn er talloze applicaties beschikbaar om te videobellen, berichten te versturen… Zo kunnen medewerkers altijd en overal met elkaar communiceren. Een goed voorbeeld hiervan is Microsoft Teams. Deze applicatie is een all-in-one hulpmiddel om samen te werken met collega’s, al dan niet vanop afstand.

Data-analyse
Door digitalisatie is er een heel grote stroom aan gegevens beschikbaar waarmee vaak niets wordt gedaan. Nochtans is het mogelijk om dankzij tools zoals Power BI grote hoeveelheden gegevens te verzamelen en te analyseren. Hierdoor kan je binnen een kmo trends en patronen ontdekken die anders moeilijk te zien zijn. Deze helpen vervolgens bij het nemen van strategische beslissingen om de toekomst van het bedrijf te verzekeren.

Digitalisatie speelt een cruciale rol bij het efficiënter maken van ieder type organisatie. Of het nu over papierloos werken of data-analyse gaat. Wil je meer inzicht om te kijken waar jouw kmo staat op digitaal vlak? Of wil je weten wat er allemaal mogelijk is om nog efficiënter en kostenbesparend te werken? Vraag dan een digitale audit aan via it@clbgroup.be of volg ons gratis infowebinar 'Eenvoudige software op maat van jouw organisatie configureren' op 6 juni 2023. Inschrijven kan via deze link.

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085
3570 Alken
GPS-adres: Stationsstraat 108
011 31 23 41
011 31 45 67
Volg ons op