25.08
2020

Eerste hulp bij ransomware

Ransomware is schadelijke software die meestal binnenkomt via e-mails. Zodra deze software zich als een worm heeft genesteld op het netwerk van het slachtoffer, zal ze alle data versleutelen en toegang ontzeggen tot pc’s. Op deze manier willen hackers bedrijven gijzelen om losgeld te eisen, want de encryptie verdwijnt pas na de betaling.

KMO’s zijn het favoriete doelwit van internetfraudeurs. Hun online security is in vele gevallen minder goed dan die van grotere vissen, wat van hen een makkelijke prooi maakt. En bovendien valt er bij hen ook redelijk wat losgeld los te weken.

Waarom voorkomen véél beter is dan genezen

Het vermijden van ransomware is vrij eenvoudig, maar het verwijderen is ontzettend moeilijk.
Eens internetfraudeurs zijn binnengedrongen in uw systeem, is het meestal game over. Zorg er dus zeker voor dat uw beveiliging op punt staat, er een back-up is en sensibiliseer werknemers. Er bestaat helaas niets als 100% zekerheid, desalniettemin is het cruciaal de risico’s te beperken.

Hoe gaan cybercriminelen te werk?

Belangrijk om te weten is dat er aan een bepaalde voorwaarde moet worden voldaan voor ransomware:
Er is eerst een handeling nodig van het slachtoffer alvorens ransomware actief is.

Daarom proberen cybercriminelen u op een slinkse wijze deze handeling, meestal klikken op een bepaalde link, te laten uitvoeren.

Soms via telefoon

Al ooit gebeld geweest door Microsoft om dringend uw inloggegevens door te geven voor pechverhelping? Een goede raad.. Microsoft zal u nooit opbellen en persoonlijke gegevens opvragen.
Hetzelfde geldt voor uw bank, telecomprovider en verzekeringsmaatschappij. Wees op uw hoede en geef nooit telefonisch gevoelige informatie door.

Meestal via e-mail

Online oplichters bedoezelen het blazoen van grote bedrijven door het versturen van nepmails in hun naam. Denk maar aan de Bol.com’s en Post NL’s van deze planeet. Er circuleren veel voorbeelden op internet van slachtoffers die op de link in zo’n mail klikten of de bijlage openden.

Vroeger kon u deze mailings makkelijk ontmaskeren aan de hand van kinderlijke taalfouten. Jammer genoeg worden deze steeds professioneler en is het verschil steeds moeilijker op te merken met het blote oog. In een vorig artikel gaven we al 8 tips die valse e-mails verraden. 

Wat kan u doen?

Bewaak de online grenzen van uw bedrijf met een stevige muur. Gebruik hiervoor zeker een deftige Antivirus die up-to-date is met de nieuwste (hack)technologieën. Daarnaast is het gebruiken van een Anti-Spam ten zeerste aangeraden. Deze zal bij het ontvangen van e-mails de afzender en de inhoud controleren op echtheid.

  • Gebruik een digitale kluis voor het bewaren van cruciale bedrijfsgegevens. Dankzij een back-up kan u bij verlies van data altijd ergens op terugvallen. Dit beperkt de impact op de bedrijfswerking tot een minimum, want u kan meteen terug aan de slag.
  • Zorg ervoor dat werknemers bewust zijn van de gevaren. Vermits ransomware altijd een menselijke handeling nodig heeft, moet iedereen beseffen dat ze mee verantwoordelijk zijn.

Klikken op onbekende links is uit den boze en medewerkers moeten verdachte zaken meteen melden.

Niet zeker over de sterkte van uw online security? Neem contact met ons op en we bekijken of u voldoende beschermd bent. Ook interessant om te weten is dat er een Cybersecurity Pack bestaat. Een voordelige all-in-one formule om uw bescherming te optimaliseren op alle mogelijke vlakken.

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085
3570 Alken
GPS-adres: Stationsstraat 108
011 31 23 41
011 31 45 67
Volg ons op