29.09
2020

Is een goede antivirus echt nodig voor mijn bedrijf?

“Ik heb geen antivirus nodig, er overkomt me niks als ik voorzichtig ben”. Een zeer herkenbare uitspraak en vaak loopt het niet fout af. Is het een grote meerwaarde om toch een goede antivirus te hebben? Voldoen gratis tools of de standaardbeveiliging van Microsoft niet?

Hoe goed is de standaardbescherming in Windows 10?

Microsoft geeft aandacht aan veiligheid in zijn besturingssysteem met de gratis inbegrepen Windows Firewall en Windows Defender. Deze bieden echter enkel basisbescherming zodat uw PC op zijn minst iets in de strijd kan gooien tegen online virussen. Hackers staan helaas niet stil. De laatste jaren kregen we op het internet steeds vaker te maken met verschillende gevaarlijke vormen van malware zoals ransomware. Iedere dag verschijnen er ergens nieuwe technieken voor het kraken van beveiligingssystemen. Het is dus als het ware een constante wedloop tussen de bad guys en de good guys om voorop te blijven. Microsoft is zeker één van de good guys, maar vermits internet security niet hun core business is en ze niet altijd meteen up-to-date zijn, raden we de tools van Microsoft aan voor enkel particulier, niet-professioneel gebruik.

Heeft een bedrijf extra online security nodig?    

Hoewel het niet verplicht is, bevelen we het toch sterk aan. En daarbij bedoelen we niet de tools die gratis op het internet te vinden zijn. “There ain't no such thing as a free lunch”. Er doen genoeg verhalen de ronde van bedrijven die hiervoor opteerden en op de blaren zaten na een hack. Met grote financiële, operationele en imagoschade tot gevolg. Een bedrijf heeft dagelijks te maken met belangrijke gegevens van stakeholders zoals klanten, partners en eigen medewerkers. Verlies van data zou een ramp zijn, diefstal van de data nog erger. Vergeet niet dat u aansprakelijk bent als gegevens worden gestolen en derden deze in handen krijgen. Stel dat uw mailaccount gehackt is en een internetfraudeur in uw naam phishing mails stuurt. Een klant van u opent zo’n mail en klikt nietsvermoedend op een link waardoor zijn bedrijf gehackt is en voor duizenden euro’s aan operationele schade lijdt. Dan kan hij u voor het gerecht dagen en laten opdraaien hiervoor. Vergelijk een antivirus dus met een goede verzekering. De kans dat het zonder verkeerd gaat, is inderdaad klein. Maar bent u bereid dit risico te dragen? Jammer genoeg merken we op dat bedrijven wel de nodige aandacht besteden aan alle types van verzekeringen en tegelijkertijd online security links laten liggen. Nochtans is dit ook een vorm van een verzekering, namelijk tegen frauduleuze cyberaanvallen.    

Welke antivirus moet ik kiezen?

Norton, McAfee en Kaspersky klinken voor een niet-leek bekend in de oren. Ze hebben alle drie hun eigen kwaliteiten, toch is er één tool die zich onderscheidt van de rest. Na onderzoek door vijf onafhankelijke bureaus komt Kaspersky steeds als de beste van de klas uit de bus dankzij de efficiënte van de detectie- en verwijderingsmogelijkheden van virussen. We kunnen de antivirus van Kaspersky sterk aanbevelen. Zelf maken we hier ook gebruik van.

Ben ik veilig genoeg?    

Omdat we weten dat online security voor veel bedrijven buiten hun zone van expertise ligt, controleren wij graag vrijblijvend of u veilig genoeg omgaat met online security risico’s. Tijdens een videogesprek van 15 minuten analyseren we graag welke maatregelen u treft en hoe u gevoelige data beschermt. Een afspraak met ons boeken, kan u zelf doen via deze link!

Ons contacteren voor meer informatie kan hier

 

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085
3570 Alken
011 31 23 41
011 31 45 67
Volg ons op